Preşedintele României pledează pentru un Guvern format din partidele pro-europene în Moldova

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
05.02.2015

“Orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă. Coaliţia de guvernare pro-europeană de la Chişinău suferă din cauza disputelor privind implicarea comuniştilor lui Vladimir Voronin în Executiv sau cel puţin susţinerea acestora pentru viitorul Guvern. Liberalii lui Mihai Ghimpu au vorbit, în acest context, despre “un compromis”.

În acest context, domnul Preşedinte Iohannis a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreaptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni.

Practic, Iohannis sugerează ca toate cele trei partide pro-europene de la Chişinău să facă parte din Guvern, în condiţiile în care negocierile politice din ultimele săptămâni au conturat o majoritate fără Partidul Liberal.

Totodată, preşedintele României a mai adăugat că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană oferă un bun prilej pentru accelerarea reformelor democratice, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor