Preşedintele Consiliului European reduce bugetul de recuperare la 450 de miliarde

Charles Michel
Charles Michel (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)
A.P.
18.07.2020

Şefii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a doua zi de discuţii pe teme legate de pandemia virusului Wuhan şi bugetul UE. Până în prezent, ţările nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la forma pe care ar trebui să o adopte pentru a ajuta ţările afectate de pandemie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus un acord de compromis pe parcursul discuţiilor privind bugetul UE, care prevede o reducere a sumelor acordate ţărilor pentru a-şi sprijini economiile lovite de COVID-19 de la 500 de miliarde la 450 de miliarde de euro. În cadrul planului revizuit, conceput pentru a pune capăt impasului în negocierile dintre cele 27 de state UE, restul de 300 de miliarde din planul de 750 de miliarde vor fi înmânate sub formă de împrumuturi.

Planul lui Michel a inclus, de asemenea, o aşa-numită „frână de urgenţă” pentru cheltuirea subvenţiilor de către guverne, precum şi rabaturi bugetare pentru trei ţări ale UE - Austria, Danemarca şi Suedia. Dacă planul este acceptat, aceste trei state vor putea contribui mai puţin la bugetul UE în 2020. La rândul său, „frâna de urgenţă” va permite oricărui membru al UE să aducă în discuţie problema cheltuielilor unui beneficiar de subvenţie care generează îndoieli.

Noul plan oferit de şeful Consiliului European apare într-un moment în care membrii blocului se luptă să negocieze un buget de 1,85 trilioane de euro, precum şi un fond de 750 de miliarde de euro, concepute pentru a ajuta ţările cele mai afectate de pandemia virusului Wuhan.

În timp ce ţările sunt de acord că este nevoie de fondul de recuperare, nu a existat consens cu privire la cât de multe dintre fonduri ar trebui să fie distribuite sub formă de subvenţii şi modul de monitorizare a cheltuielilor.

Olanda se numără printre ţările care fac eforturi pentru ca unele condiţionalităţi suplimentare să fie ataşate la subvenţiile de sprijin al economiilor - cum ar fi reformele economice - premierul olandez admiţând că discuţia privind bugetul şi fondul de recuperare nu va fi rapidă şi lipsită de probleme.

Planul de compromis a fost propus de Michel chiar la încheierea unei întâlniri între reprezentanţii diferitelor abordări ale modului în care ar trebui să funcţioneze fondul de recuperare - Olanda, Franţa şi Ungaria. Nu este clar dacă planul s-a născut pe parcursul acelei reuniuni şi rămâne de văzut cât de mult sprijin va primi din partea membrilor UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor