Preşedintele Comisiei care va analiza doctoratul lui Ponta s-a antepronunţat. Ministerul reacţionează

Surprinzător sau nu, la 4 ani de la izbucnirea scandalului legat de plagiatul lui Victor Ponta, preşedintele comisiei care l-a exonerat la vremea respectivă pe fostul premier de vină a fost numit în fruntea unei noi comisii care să analizeze aceeaşi problemă.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Gabriel Boroi, preşedintele Comisiei care va analiza teza de doctorat a fostului premier Ponta, Gabriel Boroi, s-a antepronunţat în această problemă, susţinând, contrar opiniei experţilor de la Universitatea Bucureşti, că nu este vorba de plagiat.

Potrivit publicaţiei România Liberă, în luna iunie 2012, o comisie alcătuită la cererea Consiliului Naţional de Etică – instituţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei (şi implicit a premierului de atunci Victor Ponta) – a dat verdict de neplagiat în cazul fostului prim ministru. Din această comisie făcea parte şi Boroi care, de altfel, a confirmat acest aspect. La aproape 4 ani distanţă, acelaşi Gabriel Boroi este preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice ai CNATDCU care va analiza teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Contactat de România Liberă, Ministerul Educaţiei a declarat că Boroi este în stare de incompatibilitate şi nu se va pronunţa pe această problemă.

"Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNATDCU prevede, la Articolul 9 al Anexei 2, situaţia de incompatibilitate în cazul preşedinţilor de comisii, caz în care atribuţiile sunt preluate de vicepreşedinte. Cu alte cuvinte, în cazul domnului Gabriel Boroi, vorbim de aplicarea acestui articol, deci de preluarea atribuţiilor sale de preşedinte al comisiei respective. În ceea ce priveşte analiza şi soluţionarea tuturor cazurilor de plagiat, intrate în proces ca urmare a demersului de ieri, vom solicita CNATDCU să facă apel la expertiza experţilor externi consiliului, deci care nu fac parte din consiliu. Mai mult decât atât, Ministerul Educaţiei va urmări îndeaproape, punct cu punct, toate etapele de analiză şi soluţionare".

La rândul său, profesorul Boroi, contactat de jurnaliştii RL, a declarat că în cazul şedinţei Comisiei de Ştiinţe Juridice care va analiza acuzaţiile de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta nu se va pronunţa.

“Întrucât am făcut parte dintr-o Comisie şi m-am pronunţat deja în această speţă, mă voi abţine. Voi participa doar pentru a se întruni cvorumul care este de două treimi. Analiza acuzaţiilor de plagiat în cazul Ponta va fi făcută de către toţi cei 15 membri ai Comisiei şi apoi se va vota în favoarea unui verdict”, a precizat Gabriel Boroi. Întrebat dacă şi-ar menţine verdictul de neplagiat, Gabriel Boroi nu a oferit niciun răspuns.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei şi din care au făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur si simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care altminteri nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposedă pe Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat, arată sursa citată

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne