Presa de la Chişinău despre Marşul Unirii de duminică

(photos.com)
Epoch Times România
18.09.2012

Marşul Unirii de duminică de la Chişinău este comentat marţi diferit în presă. Unele ziare îl consideră drept o victorie a democraţiei în Republica Moldova, în timp ce altele drept o manifestare de forţă din partea autorităţilor.

Marşul Unirii a fost un test al democraţiei în Republica Moldova, pe care guvernarea 'l-a trecut cu scârţ', scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău. Până la urmă, poliţia, SIS-ul şi-au făcut bine treaba şi panica pe care au alimentat-o autorităţile loveşte ca un bumerang în imaginea lor de democraţi, compromiţând-o. 'Dacă tăceau... democraţi rămâneau. Nu era nevoie de avertismentele lor publice, era suficient să asigure în mod discret funcţionarea instituţiilor de stat', consideră autorul.

Constantin Tănase scrie în Timpul că ceea ce s-a întâmplat duminică demonstrează că 'ceea ce avem azi în Republica Moldova nu mai este democraţie, dar nu este încă nici dictatură: e democratură, adică un amestec de democraţie şi dictatură'. Editorialistul se referă la numărul mare de poliţişti şi măsurile exagerate de securitate din timpul marşului. 'Este evident că am asistat la o acţiune de demonstrare a forţei, implicit de intimidare şi descurajare a participanţilor la marş. Imaginile de la eveniment, care au făcut înconjurul lumii, prezintă o Moldovă poliţistă, şi nu unionistă'.

Pe de altă parte, Adevărul scrie ca prin acest marş a câştigat democraţia, întrucât ani la rândul puterea anterioară, cea comunistă, a interzis asemenea manifestaţii. Acum oamenilor nu le mai este frică să iasă în stradă pentru a-şi manifesta convingerile şi nu se tem de consecinţe. Se simt protejaţi de poliţie, nu intimidaţi şi persecutaţi, notează ziarul.

Adevărul scrie şi despre creşterea accizelor şi taxelor, care ar putea duce la un nou val de scumpiri de la 1 ianuarie. Astfel, anul viitor cota redusă a TVA pentru gazele naturale şi cele lichefiate se va majora de la 6% la 8%. Experţii cred că pentru consumatorii casnici gazul natural se va scumpi cu aproximativ zece dolari pentru o mie de metri cubi. De asemenea, de la 1 ianuarie 2013 va creşte cu 5% valoarea accizelor la importul produselor petroliere. Totodată, experţii spun că majorarea TVA în agricultură de la 8% la 20% va avea cele mai dureroase efecte.

Într-un alt articol din Jurnal de Chişinău se revine la vizita premierului Vlad Filat la Moscova şi criza energetică. Editorialistul Petru Bogatu susţine că acesta, 'sub ameninţarea armei energetice ruse, a ieşit cu fruntea sus din tranşeele 'Gazprom'-ului'. În opinia autorului, datorită prestanţei dovedite în cadrul negocierilor cu Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, Vlad Filat, oricât ar părea de paradoxal, a ajutat Chişinăul să se apropie de UE. Anticipând presiunile la care va fi supus premierul moldovean la Moscova şi Soci, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în ajunul vizitei, a lăsat să se întrevadă că în 2013 Chişinăul ar putea semna acordul de asociere cu UE. 'Astfel, Vlad Filat, prin vizita sa în Federaţia Rusă, nu numai că a scurtat întrucâtva drumul european al Republicii Moldova, ci şi a obţinut ca acesta să fie străbătut cu toate luminile aprinse', conchide Petru Bogatu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor