În scopul depăşirii consecinţelor secetei, Comisia Europeană oferă Moldovei 50 mil. de lei

. (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
18.09.2012

Pentru depăşirea consecinţelor secetei cumplite din acest an, Comisia Europeană va oferi ţării noastre 50 mil. de lei (3,15 mil. de euro), a declarat Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, care se află într-o vizită la Chişinău . Anunţul a fost făcut luni, 17 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute în comun cu premierul Vlad Filat.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, Georgieva a menţionat că banii vor fi puşi la dispoziţie în următoarea lună, astfel încât fermierii şi ţăranii afectaţi de secetă să beneficieze de acest ajutor atunci când au cea mai mare nevoie.

În acest sens, oficialul a precizat: „Uniunea Europeană este dispusă să răspundă acestor situaţii de dezastre. Trăim intro-o lume în care numărul dezastrelor este în creştere, iar consecinţele acestora tot mai grave. În acest context, UE doreşte să-şi extindă relaţiile de colaborare cu Moldova pentru prevenirea dezastrelor, mecanismul căreia a fost pus în aplicare în timpul dezastrelor din 2008 şi 2010”.

Totodată, Kristalina Georgieva a apreciat „progresele remarcabile ale Republici Moldova în implementarea agendei de reforme”, subliniind că aceste reforme „sunt în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi în beneficiul relaţiilor bilaterale între UE şi Moldova, relaţii care la moment sunt la cel mai bun nivel înregistrat vreodată”.

Potrivit sursei citate, Comisarul european şi-a exprimat speranţa că în urma eforturilor depuse până la summit-ul Parteneriatului Estic din toamna anului 2013, Moldova va reuşi să-şi realizeze obiectivele care vizează finalizarea negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb şi a celor de obţinere a regimului liberalizat de vize.

„La începutul anului, UE şi-a asumat angajamentul să ofere Moldovei o asistenţă financiară de 94,2 mil. de euro. După cum s-a anunţat şi anterior, în rezultatul progreselor obţinute, această sumă va fi suplinită cu încă 28 mil. de euro, în vederea asigurării unei mai mari bunăstări cetăţenilor ţării”, a promis Georgieva.

La rândul său, premierul Vlad Filat a menţionat că susţinerea oferită de UE demonstrează caracterul relaţiilor dintre UE şi Moldova, explicând: „În Moldova există o zicală - „prietenul la nevoie se cunoaşte”. În numele cetăţenilor vă mulţumesc şi vă rog să transmiteţi aceste mulţumiri la Bruxelles pentru acest gest, care este un semn de solidaritate şi acel punct de sprijin care ne va permite să ne continuăm munca aici la Chişinău”. Mai mult, Filat a precizat că ajutorul UE este unul multilateral, care are drept scop să ajute Moldova să obţină performanţe în mai multe domenii de activitate.

Conform spuselor premierului, în urma secetei fermierii vor primi suport pentru procurarea furajelor şi câte 200 de lei pentru fiecare hectar de semănături cu grâu de toamnă şi primăvară. „Noi nu vom subvenţiona pierderile, ci lucrările în agricultură pentru a putea oferi o perspectivă şi anului agricol 2013”, a declarat premierul Vlad Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor