Premierul ungar, despre asaltul refugiaţilor: "Nu primim pe nimeni"

Ungaria continuă să se opună cotelor privind imigranţii impuse de Bruxelles, iar unul dintre miniştrii cabinetului premierului Orban a declarat că ţara nu va mai primi imigranţi. Uniunea Europeană a criticat poziţia.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban şi-a unit forţele cu ministrul Justiţiei Laszlo Trocsanyi şi Ministerul de Interne pentru a desfăşura discuţii pe tema politicii ungare a imigraţiei.

Cotele Uniunii Europene (UE) privind numărul de imigranţi pe care ar trebui să îi primească fiecare stat membru au fost de asemenea incluse pe lista subiectelor de discutat.

Până acum în acest an Ungaria susţine că a înregistrat 19.140 de cereri pentru azil şi că peste 14.000 de imigranţi au traversat ilegal graniţa sa sudică.

Janos Lazăr, ministru în biroul premierului, a declarat: “Nu vom mai primi pe nimeni în Ungaria, nu avem nevoie de imigraţie în Ungaria”.

Ungaria a adoptat la începutul săptămânii trecute o lege care permite poliţiei să trimită înapoi în Serbia imigranţi ilegali ce au fost reţinuţi în interiorul unei raze de 8 km faţă de graniţa sa sudică. Acest fapt a atras critici din partea agenţiei ONU pentru refugiaţi.

Un gard de sârmă ghimpată construit de-a lungul graniţei ungare cu Serbia şi Croaţia a ajutat la reducerea semnificativă a numărului de imigranţi care anul trecut au folosit ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei, în special în Germania.

Dar un flux constant de imigranţi încă soseşte la graniţa Ungariei cu Serbia. Budapesta a creat două zone de tranzit acolo, unde imigranţii pot depune o cerere pentru azil.

Ungaria, care s-a alăturat Uniunii Europene în 2004, lasă 30 de refugiaţi să intre pe teritoriul său zilnic, în principal familii din zonele de conflict.

Orban s-a plâns de mult timp în legătură cu cotele impuse de UE, în luna octombrie fiind aşteptată organizarea unui referendum privind acceptarea cotelor impuse de birocraţii din Bruxelles.