UNHCR cere investigarea cazului înecării unui refugiat sirian într-un râu din Ungaria

Agenţia ONU pentru refugiaţi a documentat peste 100 de cazuri de folosire excesivă a forţei împotriva refugiaţilor care au încercat să pătrundă în Ungaria. Budapesta a luat măsuri dure pentru a bloca migranţii să pătrundă pe teritoriul ţării.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut sâmbătă lansarea unei investigaţii asupra circumstanţelor în care s-a înecat un refugiat sirian de 22 de ani în râul Tisa din Ungaria, în vecinătatea Serbiei.

“Circumstanţele care au dus la această moarte tragică trebuie să fie investigate rapid şi cuprinzător de către autorităţile din ambele părţi ale frontierei”, a declarat Montserrat Feixas Vihe, reprezentantul regional al UNHCR pentru Europa Centrală.

“În loc să găsească siguranţă şi un sanctuar în Europa, un tânăr bărbat şi-a pierdut viaţa în mod tragic”, a adăugat Vihe într-o declaraţie.

UNHCR a susţinut că a documentat peste 100 de cazuri de “ folosire excesivă a forţei împotriva refugiaţilor care au încercat să pătrundă în Ungaria” începând cu luna mai, a susţinut Babar Boloch, purtător de cuvânt al UNHCR.

Anul trecut, Budapesta a promis că va reduce numărul migranţilor, după ce sute de mii de refugiaţi – mulţi provenind din ţări lovite de război din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia – au traversat teritoriul ungar pentru a ajunge în naţiunile UE mai bogate, inclusiv Germania şi Suedia.

În luna septembrie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că Budapesta va construi un gard din sârmă ghimpată de-a lungul unei zone a graniţei sale cu Serbia şi România pentru a împiedica migranţii să pătrundă ilegal în Ungaria.

Anunţul a avut loc după ce Ungaria a declarat “stare de urgenţă” ca răspuns la valul de migranţi.

În 2015, peste un milion de persoane au pătruns în Uniunea Europeană, declanşând o dezbatere politică intensă pe teritoriul blocului privind acordarea de azil şi redistribuirea refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe