UE: Turcia trebuie să facă mai mult în privinţa acordului pentru vize

Uniunea Europeană a declarat miercuri că guvernul turc trebuie să facă mai mult pentru a obţine ridicarea vizelor de călătorie în Europa pentru cetăţenii săi, parte a unui acord încheiat în martie între cele două tabere în vederea gestionării crizei migranţilor.
Dimitris Avramopoulos, fost comisar UE pentru probleme legate de migraţie.
Dimitris Avramopoulos, fost comisar UE pentru probleme legate de migraţie. (Captură Foto)

“În privinţa liberalizării vizelor, Turcia mai trebuie să îndeplinească condiţiile rămase, astfel încât vizele pentru cetăţenii turci să poată fi ridicate curând”, a declarat comisarul UE pentru probleme legate de migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Avramopoulos a făcut aceste remarci cu ocazia celui mai recent raport al Comisiei Europene, organul executiv al UE, referitor la progresul acordului privind refugiaţii ce a fost încheiat între Turcia şi blocul european.

Pe baza acordului respectiv, toţi refugiaţii care ajung ilegal pe coastele Greciei sunt trimişi înapoi în Turcia. În schimb, Ankara ar urma să primească ajutoare financiare de câteva miliarde de euro şi vor fi relansate şi accelerate discuţiile privind aderarea Turciei la UE. În plus, cetăţenii turci ar trebui să se bucure de suspendarea vizelor de călătorie pe teritoriul european, conform acordului, dar Comisia Europeană a declarat luna trecută că obţinerea acestor privilegii ar trebui să fie legată de eforturile Turciei de a-şi schimba legea antitero.

Avramopoulos a declarat că 65 din cele 72 de puncte prezentate de UE au fost îndeplinite de Turcia, lăudând acest progres ca fiind “spectaculos”.

“Continuăm ... oamenii noştri lucrează împreună cu autorităţile turce pentru a atinge acest obiectiv”, a susţinut oficialul UE, adăugând că “Turcia s-a angajat să respecte restul cerinţelor pentru a putea permite cetăţenilor turci să călătorească fără vize şi ne aşteptăm ca ei să respecte acest angajament”.

Oficialii din Turcia au recunoscut, de asemenea, că finalizarea acordului privind vizele nu va putea avea loc până la termenul limită de 1 iulie.

Un oficial senior turc a declarat reporterilor înaintea publicării raportului Comisiei Europene că “există unele probleme în prezent, există unele urcuşuri şi coborâşuri”. În plus, ministrul turc pentru probleme europene a susţinut că nu există nicio şansă ca acordul să fie pus în aplicare până la data stabilită iniţial.

Anterior, Turcia a avertizat că ar putea renunţa complet la acest acord controversat în cazul în care UE nu îşi va îndeplini obligaţiile privind vizele. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luna trecută că suspendarea vizelor trebuie să fie pusă în aplicare cel târziu până în luna octombrie.

Uniunea Europeană se bazează pe Turcia pentru a reduce fluxul fără precedent de refugiaţi ce vin pe continentul european. Peste un milion de persoane au ajuns în Europa anul trecut, declanşând cea mai gravă criză europeană a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe