Premierul May susţine că va colabora cu opoziţia pentru Brexit. Solicită prelungirea Articolului 50

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că doreşte prelungirea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, deşi a precizat că nu vrea ca ţara să participe la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.

May a afirmat că prelungirea va fi “cât mai scurtă posibil” şi va fi anulată de îndată ce se ajunge la un acord.

Luând cuvântul după o întâlnire de şapte ore cu miniştrii săi, May a susţinut că va lua măsuri pentru a depăşi impasul şi va colabora cu opoziţia pentru a cădea de acord asupra unui plan care să fie aprobat de Parlament înainte să fie prezentat Bruxelles-ului săptămâna viitoare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că este fericit să lucreze cu May, precizând că este important să se evite scenariul unui Brexit fără acord. În plus, el şi-a repetat apelul pentru crearea unei uniuni vamale.

Premierul May a declarat că încearcă să obţină o abordare comună şi că guvernul său va respecta decizia Parlamentului în ceea e priveşte Brexitul. O serie de voturi “orientative” privind Brexitul, ce au avut loc în Camera Comunelor, s-au concentrat pe crearea unei uniuni vamale şi organizarea unui vot public, însă până acum niciuna dintre propuneri nu a fost aprobată.

Următoarea dezbatere are loc miercuri, iar lunea viitoare sunt programate alte voturi.

Frustrarea UE

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei au declarat că deplâng starea haotică a politicii britanice privind Brexitul.

“Sincer, uneori este dificil de urmat. La trei ani după decizia lor, ar fi minunat dacă ar avea o poziţie clară. Altfel, Brexitul dur va trebui să aibă loc în următoarele zile”, a afirmat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Omologul său german Heiko Maas a susţinut că nu este sigur că noua abordare a premierului Theresa May va reuşi.

“În final, va trebui să aşteptăm să vedem ce va decide Londra”, a menţionat Maas.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat pe Twitter: “Chiar dacă, după ziua de astăzi, nu ştim care va fi rezultatul final, haideţi să fim răbdători”.

Premierul May nu a precizat dacă a obţinut aprobarea miniştrilor săi pentru un nou plan. Michael Gove, ministrul Mediului şi potenţial candidat la înlocuirea lui May după demisia acesteia, a susţinut că miniştrii nu au votat.

Totuşi, dacă niciun plan privind Brexitul nu va fi prezentat Bruxelles-ului până în 12 aprilie, Marea Britanie ar putea ieşi din bloc fără niciun acord.