Premierul May susţine că va colabora cu opoziţia pentru Brexit. Solicită prelungirea Articolului 50

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că doreşte prelungirea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, deşi a precizat că nu vrea ca ţara să participe la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.

May a afirmat că prelungirea va fi “cât mai scurtă posibil” şi va fi anulată de îndată ce se ajunge la un acord.

Luând cuvântul după o întâlnire de şapte ore cu miniştrii săi, May a susţinut că va lua măsuri pentru a depăşi impasul şi va colabora cu opoziţia pentru a cădea de acord asupra unui plan care să fie aprobat de Parlament înainte să fie prezentat Bruxelles-ului săptămâna viitoare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că este fericit să lucreze cu May, precizând că este important să se evite scenariul unui Brexit fără acord. În plus, el şi-a repetat apelul pentru crearea unei uniuni vamale.

Premierul May a declarat că încearcă să obţină o abordare comună şi că guvernul său va respecta decizia Parlamentului în ceea e priveşte Brexitul. O serie de voturi “orientative” privind Brexitul, ce au avut loc în Camera Comunelor, s-au concentrat pe crearea unei uniuni vamale şi organizarea unui vot public, însă până acum niciuna dintre propuneri nu a fost aprobată.

Următoarea dezbatere are loc miercuri, iar lunea viitoare sunt programate alte voturi.

Frustrarea UE

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei au declarat că deplâng starea haotică a politicii britanice privind Brexitul.

“Sincer, uneori este dificil de urmat. La trei ani după decizia lor, ar fi minunat dacă ar avea o poziţie clară. Altfel, Brexitul dur va trebui să aibă loc în următoarele zile”, a afirmat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Omologul său german Heiko Maas a susţinut că nu este sigur că noua abordare a premierului Theresa May va reuşi.

“În final, va trebui să aşteptăm să vedem ce va decide Londra”, a menţionat Maas.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat pe Twitter: “Chiar dacă, după ziua de astăzi, nu ştim care va fi rezultatul final, haideţi să fim răbdători”.

Premierul May nu a precizat dacă a obţinut aprobarea miniştrilor săi pentru un nou plan. Michael Gove, ministrul Mediului şi potenţial candidat la înlocuirea lui May după demisia acesteia, a susţinut că miniştrii nu au votat.

Totuşi, dacă niciun plan privind Brexitul nu va fi prezentat Bruxelles-ului până în 12 aprilie, Marea Britanie ar putea ieşi din bloc fără niciun acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe