Parlamentarii britanici votează împotriva tuturor alternativelor la acordul pentru Brexit

Parlamentarii britanici au votat împotriva a opt moţiuni neobligatorii asupra posibilelor alternative la acordul pentru Brexit al Theresei May. Anterior, premierul britanic a declarat că va demisiona dacă acordul său va fi aprobat şi Marea Britanie va ieşi din UE.
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)

Luând cuvântul la o întrunire a Partidului Conservator ce a avut loc, miercuri, în Camera Comunelor, premierul britanic Theresa May le-a declarat parlamentarilor că va demisiona în cazul în care acordul ei pentru Brexit, care a fost respins deja de două ori, va fi adoptat în cazul unui al treilea vot, potrivit Deutsche Welle.

„Ştiu că se doreşte o nouă abordare – şi o nouă conducere – în cea de-a doua fază a negocierilor pentru Brexit şi nu mă voi opune”, a precizat May.

Totuşi, Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care ajută guvernul condus de conservatori, să formeze majoritatea sa parlamentară precară, a refuzat să îşi schimbe poziţia, afirmând că va vota în mod categoric împotriva acordului lui May deoarece acesta reprezintă o „ameninţare inacceptabilă” la adresa unificării provinciei cu restul Marii Britanii.

Propunerea lui May a fost făcută înaintea unei serii de „voturi orientative” în Camera Comunelor, când parlamentarii au respins opt moţiuni neobligatorii privind posibilele alternative la acordul de retragere negociat al premierului.

Parlamentarii au respins un al doilea referendum pe tema Brexitului, au respins încercările de a rămâne în uniunea vamală şi au declarat că nu doresc un Brexit fără acord – toate în acelaşi timp, încât James Cleverly, vicepreşedinte al Partidului Conservator, a susţinut pe Twitter că a fost vorba de o „manifestare spectaculoasă de indecizie”.

Ce urmează

Acum, Marea Britanie trebuie ca până în 12 aprilie să prezinte un nou plan sau va ieşi din UE fără să încheie un acord. După voturile „orientative” de miercuri, Marea Britanie are acum patru alternative.

Prima este ca Parlamentul să aprobe acordul de retragere actual, pe care Londra şi Bruxelles-ul l-au încheiat în noiembrie 2018. Acordul lui May a fost respins de două ori până acum în mod categoric de către parlamentarii britanici. Un al treilea vot ar putea fi organizat doar dacă acordul se va bucura de suficientă susţinere pentru a fi adoptat. Dacă va fi adoptat, Marea Britanie ar ieşi din Uniunea Europeană în 22 mai, May ar demisiona şi va fi lansată o lungă perioadă de tranziţie.

Cea de-a doua cale este aceea a Brexitului fără acord. În cazul în care nu este aprobat niciun alt curs de acţiune, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană în 12 aprilie şi va înfrunta consecinţe economice serioase. Dar parlamentarii au votat miercuri împotriva acestei posibilităţi.

A treia opţiune va fi negocierea cu UE a unei amânări pe termen mai lung a retragerii, pentru a putea fi stabilită o nouă strategie. Dar acest lucru este complicat de faptul că alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la sfârşitul lunii mai.

Regândirea în întregime a Brexitului, fie prin revocarea deciziei parlamentare sau prin organizarea unui al doilea referendum britanic, va fi opţiunea cu numărul patru. Deşi este improbabil, UE a cerut Marii Britanii să îl ia în considerare, dar parlamentarii britanici au respins la limită ideea unui al doilea referendum în sesiunea de vot de miercuri.

A treia oară cu noroc?

Înaintea voturilor orientative, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a discutat despre posibilitatea ca guvernul să revină cu acordul său pentru Brexit pentru un al treilea vot în următoarele zile, după precedentele două înfrângeri grele.

Bercow a afirmat că, pentru ca acest pas să poată fi făcut, va fi nevoie ca moţiunea să sufere o schimbare substanţială. „Prin urmare, ca să nu existe niciun fel de neînţelegeri, doresc să clarific faptul că mă aştept ca guvernul să îndeplinească testul schimbării”, a declarat el Camerei.

De asemenea, Bercow a sfătuit guvernul să nu încerce să ocolească decizia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe