Acordul pentru Brexit, respins a treia oară în Parlamentul britanic

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Dan Kitwood/Getty Images)

Guvernul conservator a pierdut şi cel de-al treilea vot privind acordul pentru Brexit în Camera Comunelor în cursul zilei de vineri, ziua în care Marea Britanie ar fi trebuit să iasă din Uniunea Europeană, potrivit Deutsche Welle.

Votul a fost mai defavorabil decât s-a anticipat – 344 de voturi împotriva acordului şi 286 pentru –, astfel că acordul negociat de May cu Bruxelles-ul generează îngrijorări serioase.

După înfrângere, May a descris situaţia ca fiind “gravă” şi s-a referit la potenţiale alegeri generale: “Mi-e teamă că ajungem la limita acestui proces în această Cameră”. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a cerut din nou organizarea de alegeri.

Rezultatul acestui vot indică faptul că Marea Britanie a eşuat să respecte termenul limită pentru adoptarea acordului de retragere şi, prin urmare, pierde prelungirea automată a perioadei de negociere a Articolului 50 până în 22 mai, termen propus de UE săptămâna trecută.

Acum, guvernul britanic trebuie să propună Uniunii Europene, până în 12 aprilie, o nouă alternativă de a avansa, sau să revoce Articolul 50 pe care l-a declanşat pentru a ieşi din bloc. Altfel, Marea Britanie va fi forţată să plece din UE fără să încheie un acord.

Consiliul European a reacţionat la votul de vineri anunţând o întâlnire specială în 10 aprilie, pentru a discuta despre Brexit şi o posibilă prelungire a datei limită a acestuia, lucru care ar implica participarea Marii Britanii la alegerile europene din luna mai.

Comisia Europeană a menţionat că “scenariul unui Brexit fără acord în 12 aprilie este acum probabil”, adăugând că beneficiile acordului de retragere nu vor fi reluate în niciun fel de circumstanţe.

“Comisia regretă votul negativ de astăzi din Camera Comunelor”, a precizat Comisia într-o declaraţie. “Este răspunderea Marii Britanii să indice calea în continuare” înainte de 12 aprilie.

Pasul imediat următor în termeni ai procesului parlamentar în Marea Britanie este o nouă rundă de “voturi orientative” pentru săptămâna viitoare.

Nu este clar ce anume vor face în continuare premierul May şi guvernul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe