Premierul canadian şi-a anulat vizta la Bruxelles: Europa nepregătită să semneze tratatul CETA

Premierul canadian Justin Trudeau şi-a anulat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb dintre Canada şi Uniunea Europeană (CETA), blocat de Belgia
Premierul canadian Justin Trudeau
Premierul canadian Justin Trudeau (Matthew Little/Epoch Times)

Premierul canadian Justin Trudeau şi-a anulat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru summitul Canada – Uniunea Europeană, pentru că acordul de liber schimb (CETA) nu poate fi deocamdată semnat. Înaintea acestui eşec, purtătorul de cuvânt al lui Justin Trudeau a avertizat că prim-ministrul canadian nu va efectua deplasarea la Bruxelles "dacă nu există un acord".

Biroul lui Justin Trudeau a confirmat ulterior că prim-ministrul va rămâne în Ottawa joi pentru o serie de "întâlniri private".

Ministrul canadian al Economiei, Chrystia Freeland, a confirmat că delegaţia canadiană nu va merge la summitul Canada-UE pentru semnarea oficială a tratatului CETA, a informat miercuri seară un purtător de cuvânt al premierului canadian, Cameron Ahmad.

Însă „Canada e în continuare dispusă să semneze acest acord important, atunci când Europa va fi pregătită", a declarat Chrystia Freeland.

Semnarea tratatului este blocată de regiunea Valonia din Belgia, care crede că documentul include o serie de clauze dezavantajoase pentru europeni. Autorităţile valone au declarat la începutul săptămânii că obiecţiile lor trebuie rezolvate de Bruxelles.

De mai multe zile, Guvernul federal belgian încearcă fără succes să convingă regiunea francofonă Valonia, regiunea Capitalei Bruxelles şi Comunitatea franceză să revină asupra vetoului lor, care blochează semnarea CETA de către Belgia şi, în consecinţă, de către întreaga Uniune Europeană.

Pentru România şi pentru Bulgaria, eşecul acordului de liber schimb UE-Canada ar putea amâna sine die eliminarea vizelor pentru Canada. România şi Bulgaria au fost ultimele ţări care şi-au retras obiecţiile la acordul cu Canada, după ce au negociat ridicarea vizelor pentru cetăţenii lor cu începere din decembrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe