[UPDATE] UE presează Belgia să susţină CETA. Wallonia respinge ultimatumul

Blocul european a oferit Bruxelles-ului un termen limită pentru a ajunge la o înţelegere privind acordul de comerţ liber cu Canada. Regiunea belgiană Wallonia a respins ultimatumul, susţinând că acordul afectează interesele europene.
Liderul regiunii belgiene Wallonia, Paul Magnette.
Liderul regiunii belgiene Wallonia, Paul Magnette. (Captură Foto)

UPDATE: Premierul belgian Charles Michel a declarat luni că regiunea Wallonia nu susţine deocamdată acordul CETA. Premierul a adăugat că a notificat Uniunea Europeană în legătură cu această decizie.

“Wallonia nu poate semna astăzi Acordul CETA”, a declarat la rândul său Paul Magnette, premierul Guvernului regiunii Wallonia, fiind citat de La Libre.

* * *

Uniunea Europeană a emis duminică un ultimatum pentru guvernul belgian cu privire la acordul de comerţ liber ce se doreşte a fi încheiat cu Canada, cunoscut sub numele de CETA (sau Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător).

CETA, împreună cu TTIP (parteneriat cu SUA) au îngrijorat societatea civilă europeană din cauza tratativelor netransparente, precum şi a clauzelor care deschid posibilitatea restrângerii suveranităţii statelor semnatare.

Surprinzător, dacă împotriva TTIP a primit enormă atenţie din partea criticilor, CETA s-a strecurat, deşi numeroase clauze sunt asemănătoare sau identice.

Toate cele 28 de guverne UE au susţinut acordul, dar Belgia nu a putut să îşi dea consimţământul final fără un suport unanim din partea celor cinci administraţii regionale ale sale. Valonia vorbitoare de limbă franceză s-a opus acordului.

UE a cerut Belgiei ca până luni seara să depăşească rezistenţa.

Valonia respinge ultimatumul

Dar Valonia a respins ultimatumul de 24 de ore al blocului european. Duminică seara, liderul regiunii, Paul Magnette, a declarat agenţiei de ştiri Belga că un ultimatum nu este compatibil cu exercitarea drepturilor democratice.

Valonia a refuzat să adere la acord pe motiv că acesta va afecta fermierii europeni şi va oferi o putere mult prea mare corporaţiilor internaţionale. Conform lui Magnette, administraţia sa aproape că nu a avut deloc timp să dezbată acordul comercial cu ramificaţii extinse.

Cel mai controversat aspect al CETA este mecanismul de arbitraj menţionat de Magnette, respectiv aşa-numitul ISDS - care permite corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii. Procesele vor fi judecate nu de instanţe de judecată publică, teoretic imparţiale, ci de o Curte de Arbitraj. Deciziile acestor Curţi de Arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi mari pentru guverne.

“Democraţia necesită timp. Nu am cerut luni, dar nu poţi desfăşura un proces parlamentar în două zile”, a declarat Magnette pentru AFP.

Unii lideri UE i-au acuzat pe Magnette şi guvernul său că folosesc CETA ca un mijloc de presiune pentru a obţine unele câştiguri în politica internă a ţării.

Premierul belgian Charles Michel a declarat postului de televiziune RTBF că se întâlneşte luni cu liderii celor cinci regiuni ale Belgiei cu speranţa că se vor rezolva problemele.

UE a avertizat că va anula un summit planificat pentru joi pentru semnarea acordului cu Ottawa dacă Belgia nu poate depăşi impasul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe