Premierul bulgar nu a primit o invitaţie oficială de a vizita Casa Albă (presă)

Premierul bulgar,  Boiko Borisov.
Premierul bulgar,  Boiko Borisov. (ANDREW COWIE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.11.2012

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe încearcă să găsească o soluţie la situaţia creată după ce Ministerul de Interne a difuzat o informaţie potrivit căreia premierul Boiko Borisov a fost invitat de preşedintele SUA Barack Obama să viziteze Casa Albă în luna decembrie, scrie joi cotidianul sofiot Sega.

Potrivit unui recent comunicat de presă al Ministerului de Interne bulgar, invitaţia a fost înaintată de către John Brennan, consilierul-şef pentru combaterea terorismului al preşedintelui american, în timpul unei întâlniri la Washington cu vicepremierul şi ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov. Consilierul pentru combaterea terorismului a declarat, marţi, că administraţia Obama şi cetăţenii americani au considerat întotdeauna Bulgaria un important aliat strategic în Europa şi în lume. Invitaţia adresată lui Boiko Borisov a fost făcută aproape de finalul discuţiilor, Brennan subliniind că această vizită ar fi una dintre primele întâlniri ale lui Obama cu un lider străin după realegerea sa drept preşedinte al SUA.

'Nu există nicio invitaţie oficială, nicio dată concretă pentru vizită', transmite agenţia BGNES, citând surse diplomatice americane. Potrivit unor reprezentanţi ai Ministerului bulgar de Externe, invitaţia nu a fost făcută decât verbal în timpul discuţiilor între Brennan şi Ţvetanov, ceea ce nu oferă nicio garanţie că Borisov va putea într-adevăr să viziteze Washingtonul în decembrie. După anunţul Ministerului de Interne, MAE bulgar s-a adresat Departamentului de Stat american şi au început discuţiile pentru stabilirea unei date, ulterior putând fi trimisă o invitaţie oficială, prin intermediul Ambasadei SUA la Sofia.

'Scandal de proporţii la Parchet', titrează Sega, în altă ordine de idei. Procurorul Stoicio Nenkov a decis în ultima clipă să nu atace decizia de achitare a inculpaţilor într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, invocând lipsa dovezilor. Decizia lui a provocat însă iritarea procurorului general interimar Boiko Naidenov, care l-a acuzat pe procuror de săvârşirea unei fapte penale împotriva justiţiei. Naidenov a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi era obligat, procurorul Stoicio Nenkov nu s-a consultat cu conducerea Parchetului asupra deciziei respective.

Este vorba de dosarul împotriva oamenilor de afaceri Liudmil Stoikov şi Mario Nikolov, a soţiei lui Nikolov şi a altor trei persoane acuzate de fraude cu fonduri SAPARD în valoare de 7,5 milioane de euro. În septembrie 2012 membrii grupului au fost achitaţi de Curtea de Apel din Sofia, care a anulat o sentinţă anterioară prin care autorii faptelor primiseră între 6 şi 12 ani de închisoare.

Grupul a fost acuzat că a importat din Germania maşini agricole vechi, achiziţionate la preţuri de maşini noi, prin intermediului unor facturi contrafăcute. Maşinile erau cumpărate cu bani din fondurile SAPARD, scopul fiind deturnarea unor fonduri din program destinate pentru modernizarea agriculturii. Acest dosar a fost urmărit cu o atenţie sporită de instituţiile europene întrucât fraudele au fost depistate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), iar la afacere au participat şi cetăţeni germani, condamnaţi de justiţia din ţara lor, în timp ce procesul din Bulgaria a continuat mai bine de patru ani.

Dosarul a fost important şi pentru că omul de afaceri Liudmil Stoikov a fost printre sponsorii fostului preşedinte Gheorghi Pârvanov, în timp ce Mario Nikolov este un apropiat al Partidului Socialist Bulgar şi a finanţat campaniile electorale ale acestuia. Până în iulie 2009, Partidul Socialist Bulgar s-a aflat la putere la Sofia şi au existat suspiciuni că cei acuzaţi în acest dosar beneficiază de protecţie politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor