Premierul britanic nu obţine concesiile dorite din partea UE privind Brexitul

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu patru lideri UE pentru a obţine reasigurări în legătură cu acordul pentru Brexit. Liderii au fost deschişi la clarificări, dar nu şi la renegocieri.
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.12.2018

Cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri UE i-au declarat marţi premierului Theresa May că nu se vor face schimbări la acordul privind Brexitul.

Premierul britanic a efectuat o vizită în Olanda, Germania şi Belgia, la Bruxelles, pentru a obţine unele “reasigurări” că aşa-numitul backstop prevăzut în acord - care are rolul de a menţine frontiera deschisă cu Irlanda – este doar temporar.

Însă Angela Merkel, premierul olandez Mark Rutte, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, i-au spus lui May, în întâlniri separate, că sunt deschişi la clarificări semantice, dar nu ar renegocia niciun aspect al acordului.

“Acordul la care am ajuns este cel mai bun acord posibil, este singurul acord posibil”, a declarat Juncker Parlamentului European înaintea întâlnirii sale cu premierul May.

“Nu se vor face renegocieri, însă este loc, dacă este folosit inteligent, pentru a oferi clarificări şi interpretări suplimentare”.

Provocarea lui May

May a declarat în Bruxelles că există o “determinare comună” pentru a aborda temerile parlamentarilor britanici cu privire la backstop-ul irlandez şi că discuţiile dintre Marea Britanie şi UE vor continua până la întâlnirea liderilor UE ce va avea loc joi şi vineri, când aceştia vor discuta problema Brexitului.

Întâlnirile lui May au avut loc la o zi după ce aceasta a suspendat pe neaşteptate votarea acordului în Parlamentul britanic – care urma sa aibă loc marţi – din cauza opoziţiei parlamentare puternice faţă de acesta.

Parlamentari pro-Brexit din partidul lui May, Partidul Conservator, au ameninţat că vor vota împotriva acordului deoarece se tem că backstop-ul va forţa UE să accepte reglementările UE după ce Londra va ieşi din blocul european.

De asemenea, May se va întâlni miercuri cu premierul irlandez Leo Varadkar pentru a discuta arzătoarea problemă.

Dar chiar dacă May obţine reasigurări din partea celorlalte state membre, nu este sigur că acestea vor convinge suficienţi parlamentari să susţină acordul la votul care va avea loc în Parlamentul britanic înainte de 21 ianuarie.

Într-un mesaj postat pe Twitter după întâlnirea cu premierul britanic, Donald Tusk a precizat că liderii UE doresc să o ajute pe May ca acordul să fie votat de majoritatea parlamentarilor înainte de ieşirea Marii Britanii din bloc, care este planificată pentru 29 martie 2019.

“Întrebarea este cum” poate fi acordat acel ajutor, a adăugat Tusk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor