Acordul pentru Brexit, aprobat de 27 de lideri UE

Mai rămâne doar aprobarea din partea Parlamentului britanic şi Brexitul s-ar putea materializa cu adevărat după ce liderii celor 27 de state care vor rămâne în UE după plecarea Marii Britanii au aprobat textul acordului de “divorţ”.
Brexit
Brexit (Getty Images)

După 20 de luni de negocieri, liderii Uniunii Europene au aprobat două documente cheie privind ieşirea Marii Britanii din bloc în 2019, potrivit RFE/RL.

Liderii celor 27 de state care rămân în bloc după Brexit şi-au oferit sprijinul pentru acord, duminică, în cadrul unui summit care a durat mai puţin de o oră.

Aceştia au aprobat acordul de 585 de pagini care stabileşte termenii în baza cărora Marea Britanie va ieşi din UE în 29 martie 2019 şi au susţinut de asemenea şi o declaraţie politică ce subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxelles-ului cu privire la relaţia lor viitoare.

Totuşi, acordul mai trebuie să fie adoptat de Parlamentul britanic şi mulţi parlamentari au afirmat că vor vota împotrivă, inclusiv deputaţi din partidul premierului Theresa May, Partidul Conservator.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut parlamentarilor britanici să ratifice acordul negociat de premierul May cu oficialii UE, avertizând că textul nu va fi modificat.

“Acesta este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie, este cel mai bun acord posibil pentru Europa. Acesta este singurul acord posibil”, a afirmat Juncker.

Summitul a fost posibil după un acord de ultimă oră cu privire la acceptarea cererilor Madridului referitoare la posibile discuţii vizând viitorul Gibraltarului.

Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a retras sâmbătă ameninţările privind dreptul de veto la acordul pentru Brexit după ce oficialii britanici şi UE au oferit garanţii scrise pentru posibile discuţii pe tema Gibraltarului în viitor.

Progresul a fost realizat după ce guvernul britanic a scris Consiliului European confirmând că viitorul tratat comercial între UE şi Marea Britanie nu va fi aplicat în mod automat şi Gibraltarului.

Marea Britanie a capturat Gibraltarul, o zonă de 6,7 km pătraţi în partea sudică a Peninsulei Iberice, în timpul unui război cu Spania în urmă cu peste 300 de ani.

Considerat acum teritoriul britanic, Gibraltarul găzduieşte o bază maritimă britanică strategică şi aproximativ 30.000 de rezidenţi.

Însă Spania revendică Gibraltarul şi doreşte un acord bilateral cu Marea Britanie cu privire la suveranitatea sa.

Londra a declarat că nu va intra niciodată într-un acord privind suveranitatea Gibraltarului decât dacă guvernul şi poporul Gibraltarului sunt de acord cu acest lucru. Niciun partid politic şi niciun grup de presiune din Gibraltar nu susţine unificarea cu Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe