Prelungiţi-vă viaţa prin echilibrarea şi conservarea esenţei vitale

În medicina chineză, rinichii sunt rădăcinile organismului uman.
În medicina chineză, rinichii sunt rădăcinile organismului uman. (Chinnapong/Shutterstock)

Nu de mult am intrat în noul an şi se apropie sezonul călduros şi plin de viaţă – e momentul să reflectăm asupra trecutului şi să privim spre viitor. Este de asemenea un moment bun pentru a ne analiza sănătatea şi a stabili obiective pentru atingerea unei stări bune de sănătate şi a unui echilibru în viaţă.

Pentru a profita din plin de energie anul acesta, căutaţi îndrumarea în natură. De exemplu, pentru ca o plantă să supravieţuiască o perioadă îndelungată, are nevoie de rădăcini puternice – care absorb nutrienţi şi apă din mediul său şi îi oferă puterea să reziste.

Fiziologia modernă consideră rinichii în primul rând drept un filtru care îndepărtează reziduurile din sânge şi le elimină sub formă de urină. Medicina chineză recunoaşte de asemenea această funcţie de filtrare, dar înţelege că aceste organe au un scop mai profund: depozitează şi protejează esenţa noastră vitală.

Conform lui Brandon LaGreca, acupuncturist şi specialist în medicină orientală din East Troy, Wisconsin, acest concept al rinichilor se aseamănă în unele privinţe cu modul actual de interpretare a glandelor suprarenale, micuţele dar atotputernicele glande care sunt poziţionate deasupra rinichilor. Glandele suprarenale produc peste 50 de hormoni care reglează creşterea, dezvoltarea, reproducerea, inflamaţia, tensiunea, glicemia şi aproape fiecare proces din corp.

Deoarece produc hormoni, suprarenalele sunt considerate de medicina occidentală drept parte componentă a sistemului endocrin. Dar conceptul chinezilor despre rinichi recunoaşte unele dintre aceleaşi evoluţii în timp ale bolii.

„O persoană cu lipsă de energie este diagnosticată ca având o deficienţă de qi la rinichi. Acest diagnostic este foarte asemănător cu cel al unei persoane care suferă de extenuare suprarenală”, afirmă LaGreca.

Cele două conturi bancare

Cele mai vechi texte ale medicinei chineze descriu esenţa vieţii ca pe o substanţă numită “jing”. Doctorii din antichitate credeau că am putea obţine longevitatea învăţând cum să păstrăm această substanţă preţioasă.

Există două tipuri de jing: postnatal şi prenatal. Vă puteţi gândi la ele ca la două conturi bancare. Jingul vostru postnatal – energia pe care o obţineţi hrănindu-vă, hidratându-vă şi respirând – este contul vostru curent, în care operaţi cu regularitate depuneri şi retrageri pentru a acoperi necesarul vieţii.

Jingul prenatal este contul vostru de economii, în esenţă o moştenire de la părinţi. Aceasta este o rezervă profundă de energie de care ar trebui să vă atingeţi doar atunci când aveţi nevoie de ea cu adevărat.

„Dacă aveţi obiceiuri sănătoase şi dormiţi bine, atunci operaţiunile de depunere şi retragere le faceţi numai pe contul curent”, susţine LaGreca. „Dar dacă ardeţi lumânarea de la ambele capete şi aveţi o dietă insuficientă, va trebui să începeţi să vă atingeţi de contul de economii şi să extrageţi din ce în ce mai mult. Dacă urmaţi această analogie până la final, când balanţa contului vostru de economii tinde spre zero, acela este sfârşitul vieţii voastre”.

Nu toţi ne începem viaţa cu o moştenire importantă. Indivizii robuşti din punct de vedere genetic vin pe lume cu mai mult jing, în timp ce alţii trebuie să se descurce cu un cont neîndestulător. Dar indiferent cu cât de mult porneşte, oricine poate învăţa să îşi păstreze şi protejeze jingul pe care îl are.

Conservând energia pentru iarnă

Iarna este anotimpul asociat rinichilor în medicina chineză deoarece iarna ne învaţă de ce e important să ne conservăm energia. Spre deosebire de căldura şi belşugul primăverii şi verii, iarna este rece şi dură iar resursele sunt insuficiente. Dacă avem destul jing atunci când suntem loviţi de vremuri aspre, putem contrabalansa. Cu toate acestea, dacă jingul nostru este scăzut şi stresul începe să ne sfărâme economiile, recuperarea este mai dificilă iar semnele îmbătrânirii încep să apară. Simptomele caracteristice vârstei înaintate – oboseala, căderea părului, dureri de spate şi oase fragile - sunt de asemenea semne ale unui jing epuizat.

Putem observa cum arată o pierdere rapidă a jingului privind fotografiile de “dinainte” şi “după” consum ale persoanelor dependente de metamfetamine, un drog care stimulează glandele suprarenale să secrete niveluri ridicate de hormoni ai stresului, pentru perioade de timp îndelungate. În numai câteva luni, se poate observa cum tinereţea şi vitalitatea se deteriorează, pe măsură ce consumatorii de metamfetamine îşi consumă esenţa vitală (jingul).

Acesta este un exemplu extrem, dar sunt alte comportamente, mai obişnuite decât acesta, care de-a lungul timpului pot vlăgui preţiosul nostru jing.

„Cauza majoră, care le întrece pe celelalte, este munca excesivă”, susţinea LaGreca. „În medicina chineză se crede că extenuarea mentală afectează splina, dar am observat că în vremurile moderne afectează de asemenea şi rinichii; în mare parte datorită volumului mare de muncă pe care îl facem”.

Somnul este un alt aspect important al conservării jingului. Odihna ne încarcă bateriile. Este de asemenea o activitate asociată cu hibernarea conştienţei din timpul iernii, sau cu felul cum energia unui copac coboară către rădăcini după ce toate frunzele au căzut.

Cultivarea vieţii

Funcţia reproductivă este o parte cheie a conceptului chinez despre rinichi. Fertilitatea este un semn de jing bun, dar doctorii antici ofereau avertismente severe în ceea ce priveşte irosirea resurselor reproductive. Textele medicinale chineze şi chiar şi literatura antică erotică, avertizau ferm împotriva lipsei de cumpătare în activitatea sexuală – în special pentru bărbaţi.

În timp ce unele culturi descurajează un astfel de comportament dintr-un punct de vedere moral, medicina chineză îl pune în discuţie din motive foarte practice.

„Dacă vă gândiţi la asta, producţia spermei consumă multe resurse ale corpului”, afirmă LaGreca. „Se apelează la rezervele de nutrienţi pentru a putea produce materia de cea mai bună calitate care să ofere cea mai bună şansă posibilă de a obţine cei mai puternici descendenţi. Ejacularea de un număr de ori mai mare decât cel cu care pot ţine pasul rinichii începe să recurgă la rezerve”.

Medicina chineză crede că prin minimalizarea ejaculării bărbaţii îşi pot conserva jingul. Acesta este motivul pentru care doctorul Zhang Huang din Dinastia Ming scria „Dacă vrei să îţi protejezi sursa longevităţii, nu este o metodă mai bună decât cea de a te proteja împotriva dorinţelor sexuale”.

Trebuie să ne sacrificăm o parte din jing pentru a crea noua generaţie, iar mamele pierd foarte mult în timpul sarcinii. Medicina modernă recunoaşte că femeile au nevoie de odihnă şi hrană suplimentară pe parcursul celor nouă luni de sarcină, dar medicina chineză susţine că mamele au nevoie de mult mai multe luni de odihnă şi mese bogate în nutrienţi după naştere, pentru a ajuta la reconstituirea rezervelor personale.

Hrăneşte-ţi oasele

Mâncăm pentru a ne reaproviziona energia, dar conform acupuncturistei Mary Rogel din Chicago, redactor al Oriental Medical Journal, calitatea jingului nostru este similară cu cea a „combustibilului” pe care îl consumăm.

„Hrana nutritivă, apa curată şi aerul proaspăt sunt foarte importante în tratarea slăbiciunii rinichilor”, afirmă Rogel.

În medicina chineză, sănătatea interioară a organismului se reflectă în detalii la suprafaţă. Barometrele clasice de evaluare a vigorii rinichilor pot fi văzute în calitatea oaselor, a dinţilor şi a părului.

De aceea, când vine vorba de înzdrăvenirea rinichilor, Rogel insistă asupra hrănirii oaselor. Una dintre alegerile sale preferate este supa de oase.

„Supa din oase furnizează 'cărămizile' necesare oaselor, cartilajelor şi lichidului sinovial din încheieturi”, susţine ea, adăugând că legumele cu frunze închise la culoare oferă de asemenea vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătatea oaselor. „Acestea două sunt mult mai bune în reconstruirea sănătăţii rinichilor decât orice supliment care îmi vine în minte”.

Sarea este o altă componentă importantă a nutriţiei rinichilor, în medicina chineză. Sarea este destul de atacată în prezent datorită efectelor pe care sodiul le are asupra tensiunii arteriale, dar organismul nostru are nevoie de multe alte minerale pe care sarea le poate furniza, susţine Rogel. Ea recomandă sarea bogată în minerale obţinută din surse marine, cum ar fi algele sau sarea de mare.

Există plante în medicina chineză, recunoscute ca tonice pentru rinichi, care sunt apreciate pentru capacitatea lor de a construi jingul. În prezent, aceste ierburi sunt catalogate drept adaptogene, deoarece ajută organismul să se adapteze la stres. Plante precum ginsengul, lemnul dulce şi rehmania glutinosa sunt folosite de fitoterapeuţii moderni în mod special pentru a sprijini sănătatea suprarenalelor.

Plantele de consolidare a jingului preferate de Rogel sunt ciupercile medicinale. Ea recomandă ciuperci clasice asiatice precum reishi, shiitake şi maitake, dar şi un soi indigen american numit agaricus blazei.

„Le propun ciupercile persoanelor care se plâng de un nivel de energie scăzut. Acestea reprezintă surse foarte bune de energie pentru rinichi”, afirmă Rogel.

O omletă cu ciuperci este un început bun, dar dacă încerci să îţi reconstruieşti jingul epuizat, este necesară o doză mai concentrată de ciuperci. Ceaiul, extractul şi pudra de ciuperci sunt opţiuni bune pentru a oferi organismului cantităţi destul de mari.

O altă metodă de menţinere a unui jing bun în medicina chineză o reprezintă exerciţiile speciale numite qi-gong. Cel mai cunoscut stil este tai chi-ul. Aceste mişcări lente, de meditaţie, au fost practicate timp de secole pentru a promova longevitatea şi întărirea rădăcinilor noastre. Conform unui text medicinal străvechi, aceste exerciţii ne permit să ne armonizăm cu fluxul natural al universului.

„S-au făcut studii însemnate care arată cum tai chi-ul influenţează echilibrul şi chiar şi densitatea oaselor”, susţinea LaGreca. „Poate că pur şi simplu îmbunătăţeşte condiţia fizică a oamenilor şi rezistenţa. Sau poate răspunsul stă chiar în această noţiune de a extrage energia din universul care te înconjoară”.

Rogel recomandă de asemenea qi-gong-ul pentru rinichii slăbiţi, dar susţine că orice fel de mişcare poate ajuta.

„Ca să îţi poţi menţine oasele sănătoase, trebuie să faci mişcare”, afirmă aceasta.

Frica este duşmanul

Sentimentele sunt un declanşator de boli considerabil în medicina chineză, iar frica este sentimentul la care rinichii sunt cei mai sensibili. Când jingul este scăzut, anxietatea tinde să se amplifice. Când jingul este puternic, voinţa şi determinarea sunt de asemenea puternice.

Această idee poate fi de asemenea discutată şi prin prisma termenilor medicali. Unul dintre hormonii produşi de glandele suprarenale este adrenalina. Această substanţă este secretată când ne simţim în pericol, declanşând reacţia de luptă sau fugă.

Acest mecanism funcţionează de minune doar atunci când este activat de situaţii de viaţă şi moarte, dar dacă trăim constant cu frică şi îngrijorare perpetuă, nivelul de adrenalină nu scade niciodată. Dacă tot timpul ne aflăm pe marginea prăpastiei, acest lucru ne poate epuiza în mod rapid.

Rinichii yin şi yang

În plus faţă de înmagazinarea jingului, rinichii reprezintă de asemenea sursa yin-ului şi yang-ului din corpul nostru – yin şi yang fiind o pereche de forţe opuse care dansează (de preferat în echilibru) pretutindeni în univers.

Pentru a întelege mai bine rolul pe care îl joacă aceste două forţe, Rogel sugerează să ne gândim la rinichi ca la cuptorul cu aburi al organismului: yin este apa, yang este focul. Aceasta este energia care dirijează creşterea, dezvoltarea şi reproducerea.

„Focul este forţa care ne propulsează în viaţă şi ne permite să consumăm mâncarea pe care o introducem în corp. Apa balansează focul. Echilibrul dintre aceste două elemente este ceea ce ne menţine sănătoşi pe parcursul vieţii”, susţine aceasta.

Focul neîndestulător (deficienţa de yang a rinichilor) rezultă în simptome precum o uşoară durere de spate, mâini şi picioare reci, astm şi bronşită cronică.

„Gândiţi-vă la un bătrân care stă aplecat şi are nevoie de un baston”, afirmă LaGreca. „Nu mai are nici măcar un pic din integritatea yang care îl menţinea drept. Mai ales dacă a muncit din greu pe parcursul vieţii sale, acest lucru scoate din el o parte din acest foc”.

Insuficienţa apei (deficienţa de yin a rinichilor) rezultă în simptome precum deshidratare, riduri, pierderea părului, deficitul de fluide sexuale şi oase casante.

„Vedem o carenţă mai mare de yin la femei, pe măsură ce îmbătrânesc. Aceasta devine evidentă în simptomele menopauzei precum bufeurile de căldură şi transpiraţiile nocturne”, susţine LaGreca.

Inţelepciune antică pentru viaţa modernă

Pe masură ce parcurgem noul an, într-o lume care aparent oferă neîncetate provocări, ne putem îndrepta către înţelepciunea antică ce a ghidat umanitatea timp de secole.

Când jingul este din belşug iar yin şi yang sunt în echilibru, vom fi mult mai bine pregătiţi să înfruntăm orice provocare cu care viaţa ne întâmpină. Acesta este secretul aşa-zişilor “nemuritori” din mitologia chineză antică. Cei care îşi protejează sănătatea rinichilor susţin că sursa acestei înţelepciuni încă este valabilă.