Predoiu: Programul de guvernare PSD şi "Războiul Stelelor" au ceva în comun

Pe lângă organizare şi propagandă, minciuna este un element principal de continuitate de la PCR la PSD, este de părere liberalul Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Programul de guvernare al PSD 2017 - 2020 seamănă cu serialul Războiul Stelelor, au ceva în comun: ambele sunt de domeniul SF, a declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, coordonator al programului de guvernare al liberalilor.

"Diferenţa este că serialul "Războiul Stelelor" a costat numai 650 milioane de USD, generând venituri de aproximativ 6,4 miliarde USD, de 10 ori mai mari, în timp ce măsurile cuprinse în programul economic PSD costă 20 miliarde euro generând un deficit de 6,3 miliarde euro (2,8% din PIB). PSD foloseşte în calculele sale o dublă şmecherie.

În primul rând, pretinde că va genera venituri în plus la bugetul de stat în 2020 faţă de 2016 de aproximativ 6% din PIB, la care adaugă venituri de 3,7% din PIB estimate de Comisia Naţională de Prognoză, în afara măsurilor din programul PSD. Rezultă venituri suplimentare la buget de 9,7% din PIB (6% pretins generate de Programul PSD şi 3,7% estimate de Comisia de Naţională de Prognoză)", a precizat Predoiu.

Ceea ce omite să menţioneze programul PSD, potrivit liberalului, este existenţa unor cheltuieli asociate veniturilor estimate de Comisia Naţională de Prognoză, pe care programul PSD nu le-a mai pus în calculul de adunare şi scădere.

"Iar dacă luăm în calcul numai veniturile suplimentare la buget pretinse de programul PSD (6% din PIB) şi cheltuielile asociate acestora, indicate chiar în cuprinsul programului PSD (estimate la 8% din PIB), rezultă că măsurile planificate de programul PSD generează un deficit de 2,8% din PIB. Programul PSD menţionează măsurile ce generează venituri suplimentare din PIB indică invariabil "prin efecte de multiplicare", fără să explice în ce constau acestea şi care este modelul matematic folosit la calcul. Cu alte cuvinte, cifre scoase din burtă", a afirmat Predoiu.

Liderul liberal a catalogat programul PSD drept unul "nerealist" care "excelează doar la ambalaj şi prezentare. "Ceea ce este o constantă a PSD: o guvernare care subminează economia, prezentată ca o guvernare care îmbogăţeşte românii, pe hârtie. O dată în plus, se dovedeşte faptul că, pe lângă organizare şi propagandă, minciuna este un element principal de continuitate de la PCR la PSD", a adăugat Predoiu.