Deţinuţii-scriitori, ajutor nesperat din Parlament. Cum a fost dinamitată iniţiativa Guvernului

Chiar când părea că fenomenul "deţinuţilor-scriitori", adevărate "fabrici" producătoare de lucrări ştiinţifice, a ajuns la final, parlamentarii reuşesc să surprindă din nou opinia publică.
(Captură Foto)
Andrei Pricopie
11.10.2016

Sub umbrela vechilor prevederi legislative, care le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie, iar alţii au scris "lucrări ştiinţifice" de doar câteva pagini.

Guvernul a intervenit atunci şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă, indiferent de numărul operelor elaborate, însă Comisia juridică a Senatului tocmai a modificat-o şi le-a oferit deţinuţilor 20 de zile pentru fiecare lucrare scrisă.

"Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat ştiinţifică se transpiră cu sânge, ceea ce se şi face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanţei să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii şi a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanţa. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puţin, dar e părerea mea. Cel puţin 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică", a declarat Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice şi vicepreşedinte PSD al Senatului, citat de Mediafax.

La rândul său, şeful Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a explicat că nu este de acord ca cineva care munceşte mai mult să primească tot 20 de lei, la fel ca unul care a muncit mai puţin.

Amendamentul adoptat prin votul unanim al senatorilor jurişti prezenţi a fost propus de Comisia pentru drepturile omului. Urmează acum votul în plenul Senatului, după care proiectul va merge la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Acum ceva vreme, avântul literar al deţinuţilor celebri luase amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.

Evoluţia elaborării de lucrări ştiinţifice de către persoanele condamnate a fost următoarea, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: 2006 – 0 lucrări; 2007 – 4 lucrări; 2008 – 2 lucrări; 2009 – 6 lucrări; 2010 – 3 lucrări; 2011 – 3 lucrări; 2012 – 6 lucrări; 2013 – 14 lucrări; 2014 – 89 lucrări (cu 50 de autori); 2015 – 337 lucrări (cu 165 de autori).

Văzând amploare fenomenului, Guvernul a încercat să-i pună capăt adoptând o ordonanţă de urgenţă care prevede clar că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă, indiferent de numărul operelor elaborate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor