Praful de nanodiamante este sursa emisiilor luminoase de microunde în cosmos

Pentru prima dată au fost detectate trei emisii de microunde anormale (AME), originare din discuri protoplanetare care înconjoară alte stele tinere.
Praf de diamante (                  nanodiamonds))
Praf de diamante ( nanodiamonds)) (NRAO/AUI/NSF)

Prin intermediul observaţiilor efectuate cu Green Bank Telescope (GBT) din Statele Unite ale Americii şi Telescope Compact Array Australia (ATCA), astronomii au observat că lumina infraroşie ciudată care provine de la aceste sisteme se potriveşte cu semnătura unică a nanodiamantelor de detonaţie (detonation nanodiamond, DND - nanodiamantele de detonaţie sunt granule de diamant de dimensiunea câtorva nanometri, rezultate în urma detonării unor explozivi conţinători de carbon; procedeul este folosit în producţia de diamante sintetice).

Până în prezent, probabil cea mai 'vinovată' de această emisie de microunde a fost considerată o clasă de molecule organice cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs) - molecule pe bază de carbon existente în tot spaţiul interstelar şi recunoscute pentru lumina infraroşie (IR) pe care o emit. Nanodiamantele, în special cele hidrogenate - cele care se învârt cu molecule care conţin hidrogen pe suprafeţele lor - emit, de asemenea, în mod natural în porţiunea infraroşie a spectrului, dar la o altă lungime de undă.

Acest lucru sugerează că PAHs-urile nu sunt sursa misterioasă a radiaţiilor anomale de microunde, aşa cum credeau până în prezent astronomii. Dimpotrivă, nanodiamantele hidrogenate, care se formează în mod natural în discuri protoplanetare şi se găsesc în meteoriţii de pe Pământ, sunt cea mai probabilă sursă de lumină AME în galaxia noastră.

„Printr-o metodă care seamănă cu cea a lui Sherlock Holmes, prin care se elimină toate celelalte cauze, putem afirma cu încredere că cel mai bun candidat capabil să producă această luminozitate de microunde este prezenţa de nanodiamante în jurul acestor stele nou formate, a spus într-o declaraţie Jane Greaves, astronom la Universitatea Cardiff şi principalul autor al studiului.

Pe baza observaţiilor lor, astronomii estimează că până la 1-2 procente din carbonul total din aceste discuri protoplanetare ale stelelor V892 Tau, HD 97048 şi MWC 297 se transformă şi formează nanodiamante.

Articol ştiinific de referinţă: Diamond Dust Shimmering around Distant Stars: Nanoscale gemstones source of mysterious cosmic microwave light For Immediate Release: 11 June 2018; 11:00 EDT