Povestiri despre cele 12 animale din Zodiacul Chinezesc

Decoratiune pentru celebrarea Anului Nou Chinezesc, "Anul Iepurelui". (CHINA OUT AFP PHOTO)
Decoratiune pentru celebrarea Anului Nou Chinezesc, "Anul Iepurelui". (CHINA OUT AFP PHOTO) (STR / AFP / Getty Images)

Cu mult timp în urmă, Împăratul de Jad din Ceruri îşi sărbătorea ziua de naştere. Din nefericire, la acea vreme nu există nicio modalitate de numărare a anilor şi nu putea fi sigur cât de bătrân era. Atunci el a decis să creeze o metodă pentru numărarea anilor.

El şi-a trimis servitorul în pădure pentru a anunţa că va avea loc o întrecere între animale, cu un premiu special pentru primii 12 câştigători. Când animalele au auzit ştirile s-au întrebat care va fi premiul.

În ziua întrecerii, împăratul a sosit într-o caleaşcă de aur. În timp ce şi-a dres glasul pentru a lua cuvântul, animalele au tăcut. “Va avea loc o întrecere peste râu. Primele 12 animale care vor atinge malul opus vor avea câte un an numit după ele. Primul an va fi numit după primul animal care a trecut apa, şi tot aşa”, a declarat împăratul.

În ziua întrecerii toate animalele s-au aliniat la linia de pornire. Când s-a dat semnalul animalele au năvălit către râu. Primele animale care au ajuns la râu au fost pisica şi şobolanul, dar curând au realizat că distanţa era mai mare decât s-au gândit. De fapt, părea să fie destul de periculos. Au stat pe loc şi s-au gândit ce să facă, când a sosit şi bivolul. Dintr-o dată şobolanului i-a venit o idee. “Hei bivole, nu vrei să ne treci râul?” a întrebat el. Bivolul era un animal blând şi a fost imediat de acord.

Pisica şi şobolanul au sărit pe capul bivolului şi împreună au trecut râul. Tocmai când să ajungă pe uscat pe malul opus, şobolanul a sărit de pe capul bivolului, fiind astfel primul animal care a trecut apa.

“Felicitări!” a declarat împăratul. “Primul an va fi numit după tine.” Bivolul era furios pentru că a fost înşelat, dar fiind cel de-al doilea animal care a trecut apa el a obţinut cel de-al doilea an.

A mai trecut ceva timp până a sosit tigrul, epuizat după un înot dificil. Împăratul a fost încântat de eforturile sale şi a numit cel de-al treilea an după el. Tigrul a fost urmat de iepure, ceea ce l-a surprins pe împărat. “Toată lumea ştie că iepurii nu pot înota. Cu siguranţă ai trişat!” Iepurele i-a explicat că este adevărat, că nu putea să înoate, dar a reuşit să treacă râul sărind pe pietre şi plutind pe un buştean. Acest lucru l-a impresionat pe împărat care i-a acordat cel de-al patrulea an.

Împăratul era încântat de ceea ce văzuse până acum. Toate animalele au arătat o mare ingeniozitate pentru a trece râul, dar el se aşteptase dragonul să câştige cu uşurinţă, din moment ce putea să zboare şi să înoate. Totuşi dragonul nu se vedea nicăieri. Tocmai atunci o umbră a căzut peste animale, în timp ce dragonul a aterizat pe pământ. “Ai ajuns în cele din urmă. Unde ai fost?” a întrebat împăratul. “A trebuit să aduc ploaia şi apoi am văzut un iepure ce trecea râul pe un buştean şi astfel a trebuit să creez vânt pentru a-l ajuta”, a declarat dragonul. “Foarte bine. Eşti cel de-al cincilea animal aşadar primeşti anul al cincilea”, a declarat împăratul.

Animalele care au trecut râul s-au adunat pe malul acestuia şi îi priveau pe restul participanţilor care înotau. Peste puţin timp, calul a apărut în vizor. Calul înota furios şi tocmai când era pe cale să atingă uscatul un şarpe s-a strecurat pe sub copitele sale. Calul a fost atât de surprins încât s-a blocat şi i-a permit şarpelui să treacă linia pentru locul şase. Calul a obţinut locul şapte şi era fericit şi cu atât.

Apoi a putut fi observată cea mai uimitoare privelişte a unei zile uimitoare — un cocoş, o maimuţă şi o capră călătorind împreună pe o plută. Cocoşul a găsit pluta şi celelalte două animale au ajutat la navigare. Când au atins în cele din urmă malul opus, împăratul era încântat: “Nu am văzut niciodată o astfel de muncă în echipă!” şi astfel i-a acordat caprei anul al 8-lea, maimuţei anul al 9-lea şi cocoşului anul al 10-lea.

Apoi s-a făcut o pauză lungă până la sosirea următorului animal. Împăratul începea să se întrebe dacă celelalte animale vor reuşi să treacă apa şi dacă nu cumva provocarea era prea dificilă. Dar nu a trebuit să se îngrijoreze deoarece tocmai atunci a apărut câinele, apropriindu-se de mal. Câinele a explicat că apa era foarte curată şi nu a rezistat să nu se bălăcească în ea. Împăratul a râs şi i-a acordat cel de-al 11-lea an.

Aşadar, mai rămăsese de văzut care animal va ocupa ultimul loc. Animalele discutau subiectul când a apărut porcul pe mal, câştigând cel de-al 12-le an. Cântăreţii la trompetă ce îl însoţeau pe împărat au lăsat muzica să curgă şi apoi împăratul a luat cuvântul. “Felicitări tuturor animalelor care au reuşit astăzi să treacă râul. Numele voastre vor fi ţinute minte pentru totdeauna datorita eforturilor voastre uimitoare de astăzi”, a declarat el.

Dar ce s-a întâmplat cu pisica care a stat pe capul bivolului? Şobolanul a împins-o în apă şi aceasta a fost împinsă înapoi pe celălalt mal. Din acea zi, pisicile şi şobolanii au fost duşmani.

Animalele selectate pentru păzirea palatului

Există o altă poveste ştiută de chinezii Han despre cele 12 animale. S-a spus că Împăratul Galben (2697-2599 i.C.) a anunţat selectarea a 12 animale pentru a fi gărzile palatului.

Multe animale au fost interesate şi s-au înregistrat în competiţie. Pisica a cerut şobolanului să îi înregistreze numele dar acesta a uitat. Aşadar, pisica nu a fost capabilă să participe la competiţie. Pisica a urât şobolanul pentru acest lucru şi de atunci au devenit duşmani.

Elefantul a venit să se alăture competiţiei dar şobolanul s-a strecurat în trompa sa cea lungă şi l-a alungat. În timpul competiţiei, bivolul conducea. Aşadar, şobolanul s-a urcat pe spatele bivolului şi a sărit primul linia de sosire. Bivolul a ocupat locul al doilea. Tigrul, care era numit regele muntelui, a ajuns la destinaţie imediat după bivol.

Iepurele a sărit în faţa dragonului şi i-a blocat drumul. Cel puţin, dragonul a ajuns la destinaţie după iepure, ocupând locul al 5-lea şi fiind foarte supărat pe iepure.

Câinele a muşcat iepurele de picior în timp ce se întreceau. Aşadar câinele a fost pedepsit şi pus pe locul al 11-lea după şarpe, cal, capră, maimuţă şi cocoş. Porcul a obţinut locul al 12-lea.

În acest fel au fost selectate cele 12 animale şi ordinea a devenit şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine şi porc.

(Unele informaţii oferite de www.taipeitimes.com and www.shengxiao5.cn