Premieră în Justiţie: Pedeapsă de abuz în serviciu, anulată în baza Deciziei CCR de anul trecut

Fostul secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, a fost primul din România care a beneficiat de decizia CCR privind abuzul în serviciu dată anul trecut. O instanţă din Alba Iulia tocmai i-a anulat, în mod definitiv, decizia de condamnare.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel, condamnat pentru abuz în serviciu în primăvara anului trecut, informează Digi24.

Dan Daniel, care a fost acuzat că, la organizarea unui concurs de angajare, a încălcat prevederile unei Hotărâri de Guvern, a contestat pedeapsa în baza hotărârii Curţii Constituţionale referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.

Conform CCR, abuzul în serviciu îl constituie încălcarea unui act normativ cu putere de lege, adică o lege sau o ordonanţă a guvernului, nu şi o hotărâre de guvern. Decizia 405 a Curţii a fost dată pe 15 iunie 2016 şi, în baza ei, bărbatul a contestat condamnarea primită.

Este prima decizie definitivă a unei instanţe din ţară care are la bază decizia CCR.