Porcii poluează râul din Shanghai din cauza corupţiei în afaceri

Un porc mort se află pe jos în municipiul Jiaxing, provincia Zhejiang din China, la 13 martie. Peste 6.000 porcii aruncaţi de agricultorii din Jiaxing au fost scoşi din râul Huangpu care trece prin Shanghai.
Un porc mort se află pe jos în municipiul Jiaxing, provincia Zhejiang din China, la 13 martie. Peste 6.000 porcii aruncaţi de agricultorii din Jiaxing au fost scoşi din râul Huangpu care trece prin Shanghai. (AFP / AFP / Getty Images)

Miile de porci morţi ce au fost aruncaţi în râul Huangpu, care trece prin Shanghai, scoate în evidenţă afacerile care sunt bazate pe "mutilarea reciprocă" şi o legislaţie inadecvată realizată de autorităţile comuniste, potrivit experţilor.

În ultima săptămână, corpurile a peste 6.000 de porci au fost scoase din râu - o sursă majoră de apă potabilă pentru Shanghai. Unii au murit de la circovirusul porcin, potrivit mass-mediei de stat Xinhua, iar satele din amonte ale oraşului Jiaxing din provincia Zhejiang au fost identificate drept una dintre surse.

Domnul Yu, un fost muncitor agricol din Jiaxing, a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) că numeroşi agricultori folosesc excesiv antibiotice. "Au redus serios imunitatea animalelor", a precizat acesta. "Odată ce un porc se îmbolnăveşte, virusul devine rezistent şi mulţi porci se vor infecta şi vor muri".

Abuzul de antibiotice a devenit un lucru obişnuit ca urmare a supravegherii şi a controlului foarte redus întreprins de autorităţile locale, a adăugat domnul Yu.

O echipă de cercetători americani şi chinezi au descoperit recent 149 de gene rezistente la antibiotice în fecalele de porc şi în probele de sol colectate din terenul agricol de la patru oraşe din China, inclusiv Jiaxing.

Agricultorii locali adaugă adesea ingrediente toxice, cum ar fi cupru şi arsenic, în mâncarea porcilor pentru a face animalele să crească mai repede şi să arate mai sănătoase, potrivit unui raport al Revistei Caijing.

Raportul a precizat că utilizarea excesivă a antibioticelor şi a metalelor grele, ca aditivi pentru hrana animalelor, a făcut carnea de porc domestic nesigură pentru consumul uman, iar aceste toxine s-au infiltrat, de asemenea, în sol, contaminând apele subterane, apa potabilă şi culturile agricole.

În Zhulin, cel mai mare sat cu ferme de porci din Jiaxing, 10.078 de porci au murit în luna ianuarie, iar 8.325 în februarie, a raportat Cotidianul Jiaxing.

Jiang Yinhua, un rezident al satului, a declarat pentru The Epoch Times că există porci morţi în întreaga localitate. "Pământul este acoperit cu bălegar de porc, iar duhoarea este groaznică", a declarat aceasta. "Unii fermieri pur si simplu aruncă corpurile de porci pe drum atunci când nu se uită nimeni".

Soţul lui Jiang consideră că numărul real de animale moarte este cu mult mai mare decât cifrele oficiale. "În fiecare zi mor porcii din familiile care deţin ferme de porci. Numărul trebuie să fie mai mare, altfel nu ar fi aruncat porcii în râu", a precizat acesta.

Sătenii au început să observe o creştere a numărului de porci morţi la sfârşitul anului trecut, iar aceştia au murit toţi din cauza unei bolii contagioase, a declarat pentru RFA domnul Li, un fermier de porci din Zhulin.

În trecut, mari cantităţi de carne de la porcii bolnavi care mureau ajungeau de multe ori pe masa oamenilor prin intermediul unor canale ilegale, potrivit unui raport al Xinmin.cn, cu sediul în Shanghai. După o represiune ce a avut loc anul trecut, carnea de porc bolnav este acum mai puţin probabil să fie vândută, motiv pentru care mulţi agricultori aruncă porcii ca să scape de ei.

Agricultorii din Jiaxing au aruncat corpurile în râu, mai degrabă decât de plătească să scape de ele. Într-un articol recent, proeminentul economist He Qinglian a declarat că un astfel de comportament de a câştiga pe spinarea altoraa devenit îngrijorător de comun în China.

În prezent, chinezii iau foarte rar în considerare bunăstarea altor oameni şi realizează în mod frecvent profituri pe cheltuiala altora", a scris doamna He în articolul ei care întrebă dacă "mutilarea reciprocă" a devenit un "mod de viaţă" pentru poporul chinez. "Producţia de alimente periculoase din China se realizează printr-un lanţ de comportamente care le fac rău altora", a precizat aceasta.

"De la furnizorii de materii prime şi cei care prelucrează alimentele, până la agricultori şi producători particulari de alimente, toată lumea este implicată", a scris doamna He. Aceasta a declarat că la baza problemei este un mediu care se deteriorează, o etică distorsionată de afaceri, precum şi un sistem politic corupt.