Oficial senior american cere Chinei să oprească atacurile cibernetice

Thomas Danilon, consilier în probleme de securitate naţională, a declarat că statul chinez trebuie să recunoască faptul că furtul cibernetic are loc la o scara mare şi să se dedice unui plan pentru a-l opri.
Thomas Danilon, consilier în probleme de securitate naţională, a declarat că statul chinez trebuie să recunoască faptul că furtul cibernetic are loc la o scara mare şi să se dedice unui plan pentru a-l opri. (Credit Alex Wong / Getty Images)

WASHINGTON – Un consilier al Casei Albe a cerut Chinei să oprească atacurile cibernetice şi a avertizat că SUA vor lua măsuri pentru a proteja companiile americane împotriva ameninţărilor cibernetice.

“Beijing-ul ar trebui să ia măsuri serioase pentru a investiga şi a opri aceste activităţi”, a declarat Thomas E. Donilon, consilier al preşedintelui Obama în probleme de securitate naţională.

Luând cuvântul la Societatea Asiatică în new York, în 11 martie, Donilon a declarat că au crescut temerile în SUA cu privire la atacurile cibernetice chineze şi furturile de proprietate intelectuală, aceste temeri existând nu doar în sânul agenţiilor guvernamentale ci şi în sectorul privat.

“Tot mai mult, companiile americane vorbesc despre temerile lor serioase legate de furtul sofisticat de informaţii confidenţiale şi tehnologii aflate în proprietatea companiilor prin intermediul atacurilor cibernetice ce provin din interiorul Chinei la o scară fara precedent”, a menţionat el într-o declaraţie scrisă.

“Vom lua măsuri pentru a ne proteja economia împotriva ameninţărilor cibernetice”, a avertizat el.

Donilon a cerut Beijing-ului să adreseze problema “furtului cibernetic” în 3 modalităţi diferite: să recunoască public “urgenţa şi dimensiunea” problemei; să facă promisiune în vederea opririi hackerilor; şi să coopereze în vederea creării unor standarde internaţionale pentru spaţiul cibernetic.

“Comunitatea internaţională nu îşi poate permite să tolereze astfel de activităţi din partea oricărei ţări”, a spus Donilon despre atacuri.

Ameninţări cibernetice intensificate

Cererile lui Donilon au fost cele mai puternice şi mai specifice măsuri provenite din partea administraţiei Obama cu privire la atacurile cibernetice chineze. Limbajul mai dur reflectă presiunea crescândă din partea comunităţii americane de afaceri, care a fost lovită de atacuri cibernetice din partea Chinei de ani de zile.

Luând cuvântul marţi, 12 martie, în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului, James R. Clapper, director al serviciul naţional de informaţii, a plasat atacurile cibernetice la un nivel de superioritate similar cu cel al atacurilor teroriste, considerându-le ca fiind o temere majoră pentru securitate.

În timp ce comunitatea informaţiilor consideră că probabilitatea unui atac asupra infrastructurii critice în SUA este în prezent redusă, Clapper a declarat că peisajul cibernetic se dezvoltă într-un ritm atât de rapid încât securitatea viitoare este greu de prevăzut.

“În unele cazuri, lumea aplică tehnologii digitale mai repede decât abilitatea noastră de a înţelege implicaţiile securităţii şi de a diminua riscurile potenţiale”, a susţinut el într-o declaraţie.

Se estimează că atacurile cibernetice costă companiile şi afacerile americane sute de milioane de dolari. Un studiu asupra a 56 de organizaţii a descoperit că în 2011, aceste atacuri au ridicat pierderile până la 46 de milioane de dolari în cazul unor companii. Studiu, desfăşurat de firma de securitate Institutul Ponemon, a susţinut în acel an că peste 100 de atacuri cibernetice de succes au loc în fiecare săptămână în rândul acelor companii.

Analiştii în securitatea cibernetică au identificat China ca sursă primară a atacurilor cibernetice împotriva SUA.

Temeri în domeniul comerţului şi afacerilor

La o conferinţă a Consiliului pentru Consultare în Securitatea Internaţională (OSAC), desfăşurată anul trecut în Washington D.C., câţiva afacerişti locali ce lucrează în industria apărării în Virginia au declarat că ei au simţit presiunea financiara pentru a produce în China dar securitatea reprezintă o problemă.

“Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu securitatea”, a spus unul dintre afacerişti care a preferat ca numele său şi al companiei să rămâne nepublicate.

John McClurg, unul dintre cei care au găzduit evenimentul OSAC şi şef al securităţii la Organizaţia pentru Securitatea Globală, organizaţie ce aparţine de compania Dell, a declarat securitatea cibernetică a fost o problemă în China dar că parfumul profitului a fost prea mare pentru multe companii americane pentru a refuza oferta.

McClurg a declarat că abordarea chineză la desfăşurarea afacerilor diferă de cea americană în termeni ai intensităţii şi valorilor. În China “afacerea este război şi intri în război numai pentru a câştiga”, a spus el ziarului The Epoch Times prezent la eveniment.

Companiile americane trebuie să respecte reguli dar în China există puţine restricţii.

McClurg a declarat că deşi chinezii ar putea lucra pentru companii diferite, se înţelege şi este scris în lege că ei lucrează în cele din urmă pentru stat.

“Legea securităţii de stat din 1993 de fapt recrutează întreaga populaţie să fie într-o anumită măsură un participant la orice problemă considerată a fi o chestie de securitate economică”, a declarat el.

Cu privire la măsurile extreme pe care companiile chineze le vor lua pentru a câştiga, McClurg a oferit o avertizare companiilor americane care speră să poată face faţă concurenţei.

“Le subestimaţi pe propriul vostru risc”, a declarat el.