Pop promite "mişcare şi joc" în şcoli. Scepticism în rândul celor ce luptă pentru reducerea abandonului şcolar

Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

Mult aşteptata metodologie pentru programul naţional "Şcoala după şcoală" urmează să fie finalizată, iar în cele trei ore se vor introduce 30 de minute de educaţie fizică, mişcare şi joc, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

"Astăzi vom finaliza metodologia pentru 'Şcoala după şcoală'. În România, deşi acest concept a fost introdus acum cinci ani de zile, în jur de 200 de unităţi şcolare au reuşit să implementeze programul 'Şcoala după şcoală', sub diverse forme, cu ajutorul asociaţiilor de părinţi, ONG-urilor, autorităţilor locale şi şcolii, în unele situaţii. Principala modificare va fi pe programul de lucru, dacă-l putem numi aşa, în sensul în care în cele maximum trei ore pe care copilul poate să le petreacă în cadrul programului, minimum 30 de minute în fiecare zi va fi sport, joc şi mişcare, în aşa fel încât orice elev care face programul 'Şcoala după şcoală', pe lângă cele două ore de educaţie fizică din trunchiul comun, să aibă minimum două ore şi jumătate, în fiecare săptămână, de joc, mişcare şi educaţie fizică", a declarat Pop, citat de Mediafax, în cadrul unei conferinţe de presă.

Având în vedere şi acţiunile anterioare ale lui Pop de genul iniţiativei publicării unor manuale de sport şi interzicerea materialelor didactice auxiliare în şcoli, precum şi faptul că, deşi inclus în Legea Educaţiei Naţionale (LEN) de ani de zile programul Şcoală după Şcoală nu a constituit o prioritate pentru guvernele anterioare, declaraţiile lui Pop nu au fost primite cu foarte mare entuziasm.

Pentru ca ministrul să fie cu adevărat credibil când vorbeste despre Şdş, ar trebui să asigure linie de finanţare pentru acest proiect, astfel încât ŞdŞ să devină cu adevărat operaţional şi să contribuie la reducerea riscului de abandon şcolar, crede Greta Marin, preşedintele Asociaţie pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst, care militează pentru finanţarea Programului ''Şcoala după Şcoală'

"Sport după manual şi anticipatele sale auxiliare? Atenţie! Pe pagina Ministerului Educaţiei, la măsura 13 zice "promovarea" Şcoala după Şcoală, nu finanţarea, şi nici extinderea, ca la masa caldă... Nuanţele astea fac diferenţa, că acel "statul POATE finanţă" din LEN, 58-4. Dar, îndrăzneşte să crezi...fără să cercetezi, dacă se poate! Şi apoi, până în 2020.........la fix să raportăm 22% PTS (părăsire timpurie a şcolii), in loc de 11, cum e tinta pe strategia europeană", atrage atenţia, pe pagina sa de Facebook, Laura Greta Marin.

Reamintim că potrivit Human Catalyst, în jur de 300.000 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial din România învaţă în şcoli defavorizate, cu risc ridicat de abandon. În acest context, Human Catalyst a lansat numeroase apeluri publice pentru susţinerea programului ''Şcoală după Şcoală'', atrăgând atenţia că Ministerul Educaţiei că încă omite să introducă în bugetul de stat o linie specială de finanţare pentru acest program care ar trebui să fie un instrument de sprijinire a copiilor defavorizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne