“Ponta go! Hai, gata!” - Români din Londra au ieşit în stradă pentru a susţine moţiunea de cenzură a PNL

Manifestare de sprijinire a moţiunii de cenzură PNL în Londra, 7 iunie 2015
Manifestare de sprijinire a moţiunii de cenzură PNL în Londra, 7 iunie 2015 (Robert Willy Toperter)

Sătui să fie bătaia de joc a unui prim ministru cercetat pentru fapte penale, mai mulţi români stabiliţi în Londra s-au adunat, duminică, în faţa unei foste secţii de votare, pentru a susţine moţiunea de cenzură împotriva guvernului României.

Strânşi lângă clădirea ce aparţine Ministerului de Externe, românii care, în noiembrie 2014 au stat ore în şir la cozile uriaşe din faţa insuficientelor secţii de vot au scandat: “Ponta go! Hai gata!”, “Diaspora susţine moţiunea!”, “Our vote counts!”

“Sunt român, respect lucrul acesta, mă simt român, sunt mândru şi îmi doresc foarte mult ca decizia mea, votul meu să poată ajunge acolo unde trebuie în ţară şi să schimbe anumite lucruri.”, a declarat Miron Ionuţ, unul din protestatari.

“Problema mai aprigă este moţiunea de cenzură pentru votul prin corespondenţă, pe care trebuie să îl avem toţi românii care trăim în diaspora, să nu mai fim înghesuiţi în trei, patru, centre de vot, comunităţi de milioane de români.”, a pus punctul pe I un alt protestatar, Mirel Prisăcaru, explicând de ce a ieşit în stradă pentru a susţine moţiunea liberalilor.

La rândul lor, co-preşedinţii PNL Marea Britanie, Iolanda Costide şi Costel Cam, au declarat că scopul acestei manifestări a fost de a pune presiune asupra guvernului României.

“Ponta dă iar dovadă că este un conflict de interese între el ca prim ministru şi ca deputat. (…) El ca deputat nu ştiu cum vrea să voteze, sau dacă sprijină votul prin poştă, dar ca prim ministru sigur se opune şi blochează acest lucru. Acelaşi conflict de interese, bineînţeles şi în toamnă, fiind candidat la Preşedinţie, el a fost ca prim ministru în poziţia de a bloca măsuri care ar fi dat posibilitatea la cât mai mulţi români să voteze.”, a declarat Iolanda Costide - co-preşedinte PNL Marea Britanie

Printre cei prezenţi s-a aflat şi reprezentantul noului partid al lui Mircea Geoană, Partid Social Românesc, Laurenţiu Dumitru.

Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe, printre care Roma şi Madrid.

Reamintim că liberalii au depus pe 5 iunie, în Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!". Documentul a fost semnat de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi 2 de la grupul-democrat, restul fiind membri ai PNL.

Potrivit co-preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, alegerea votului prin corespondenţă ca temă a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta este motivată de dezinteresul premierului privind această propunere legislativă:

"Am chibzuit mult care să fie subiectul. Am pornit de la atrocitatea din noiembrie, pentru care există un singur vinovat - Guvernul României. Împiedicarea dreptului de vot nu s-a întâmplat pentru că Parlamentul nu a vrut să-I lase pe români să-l exercite, a fost vina lui Ponta şi a miniştrilor săi", declara Gorghiu cu o zi înainte de depunerea moţiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.