Cutremur în PSD. Victor Ponta, urmărit penal în dosarul Şova pentru infracţiuni multiple
alte articole
Procurorii DNA au dispus, vineri, efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Premierul mai este acuzat şi de conflict de interese, pe motiv că l-a numit pe Şova ministru, în condiţiile în care beneficiase în trecut de foloase din partea acestuia.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.
La data de 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA "Şova şi Asociaţii", s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:
"La data de 30.08.2007, între SCA "Şova şi Asociaţii" reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii" care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.
Întrucât specializarea juridică a lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste" după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA "Şova şi Asociaţii", avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a doua apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.
Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii", la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel."
Premierul, urmărit penal şi pentru conflict de interese
În aceeaşi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
"În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.
Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA "Şova şi Asociaţii" reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA "Şova şi Asociaţii" în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.
Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru."
Reacţia lui Ponta - "Politica nu se face la DNA, se face în Parlament"
"E foarte bine că PNL-PDL depun azi moţiunea de cenzură! Într-o ţară democratică europeană bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)! Majoritatea actuală este unită şi are proiecte importante de realizat în perioada următoare - Cod Fiscal, Legea Salarizării, etc.", a scris premierul Victor Ponta, pe contul său de Facebook, înainte de a ajunge la sediul DNA.
După audieri, premierul a postat un nou mesaj pe reţeaua de socializare intitulat "Dovezi ale neimplicării în cazul Turceni-Rovinari" care conţine "câteva informaţii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA".
"Situaţia este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament", a precizat premierul Ponta postând cinci poze cu documente care, în opinia lui, atestă neimplicarea sa în dosarul Şova.
Jurnalistul Miron Damian a arătat că documentele postat de Victor Ponta demonstrează două lucruri:
1. Cabinetul său de avocatură nu a avut nicio relaţie contractuală cu societăţile Turceni, Rovinari şi Lignit Oltenia şi
2. Nu a fost niciodată asociat în cadrul "Dan Şova şi Asociaţii"
"Citiţi comunicatul DNA, procurorii spun (nu e o acuzaţie) că ar fi semnat o convenţie de conlucrare cu "Dan Şova şi Asociaţii". Cu alte cuvinte, cele două chestii postate de premier nu infirmă absolut nimic din ceea ce spun procurorii. Asta deşi premierul pretinde acolo că asta ar face, că ar "clarifica situaţia". Clarifică pe naiba, sunt minciuni prin omisiune. Omul nu se poate abţine, pur şi simplu", a scris jurnalistul pe contul său de Facebook.
O altă jurnalistă a atras atenţia că documentele invocate de Ponta prin care arată că nu există nicio legatură cu Turceni si Rovinari sunt acele falsuri în inscrisuri pentru care este acuzat de DNA.
Situaţia suspendării lui Ponta
"Văd că e neclară situaţia suspendării din funcţie a premierului. Două note: 1 dl Ponta e şi deputat 2. e acuzat de infracţiuni ca avocat (fals in acte) şi de infracţiuni ca premier (conflict de interese).
a) Pentru infracţiunile comise ca premier, nu se poate începe urmărirea penală fără încuviinţarea Camerei (dată calitatea de deputat). Dacă nu se începe urmărirea penală NU poate fi suspendat.
b) Pentru infracţiunile comise ca avocat poate fi urmărit penal fără probleme, dar nu poate fi reţinut şi arestat decât dacă încuviinţează Camera Deputaţilor (dată calitate de deputat). Doar pe baza începerii urmăririi penale a acestor fapte NU poate fi suspendat, pentru că nu sunt infracţiuni comise ca membru al guvernului.
Pe scurt, suspendarea din funcţie NU ESTE la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, ci depinde de colegii deputaţi ai dlui Ponta", a explicat jurnalistul Miron Damian.
În concluzie, preşedintele Klaus Iohannis poate dispune suspendarea din funcţie a premierului Victor Ponta doar în cazul în care se începe urmărirea penală pentru faptele săvârşite de acesta în calitate de prim ministru, respectiv cele trei presupuse infracţiuni de conflict de interese.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.