Polonia îşi retrage ambasadorul după ce Ungaria acordă azil unui fost ministru căutat de justiţie

Donald Tusk (Jack Taylor/Getty Images)
Redacţia
17.07.2025

Ministerul de Externe al Poloniei a anunţat joi că şi-a retras definitiv ambasadorul în Ungaria pentru „actul ostil” de acordare a azilului unui fost ministru adjunct polonez acuzat de corupţie.

Relaţiile dintre cele două state membre ale UE şi NATO s-au deteriorat de la venirea la putere, în 2023, a coaliţiei conduse de premierul polonez Donald Tusk, care a înlocuit partidul conservator naţional PiS, aliat apropiat al liderului ungar Viktor Orban.

„Ambasadorul Poloniei în Ungaria şi-a încheiat misiunea pe 15 iulie. Motivul a fost comunicat atunci când s-a luat decizia de a-l convoca pe ambasador pentru consultări” anul trecut, a declarat Ministerul polonez de Externe, pentru AFP.

„Acesta a fost actul ostil împotriva Poloniei de a acorda azil politic fostului viceministru Marcin Romanowski, care este căutat pentru infracţiuni penale”, a adăugat acesta.

Polonia şi-a rechemat ambasadorul în decembrie şi l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Ungariei, după ce Budapesta a anunţat acordarea statutului de refugiat lui Romanowski.

Romanowski era deputat din partidul PiS şi fost ministru adjunct al Justiţiei. Acuzaţiile care i se aduc includ participarea la un grup infracţional organizat şi tentativa de deturnare a aproape 40 de milioane de euro dintr-un fond destinat victimelor infracţiunilor, pe care îl supraveghea.

Romanowski a dispărut în decembrie, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a ridicat imunitatea şi un tribunal a dispus arestarea sa.

Ungaria i-a acordat azil, afirmând că „nu există garanţii că procesul său va fi judecat în mod imparţial şi fără influenţe politice în ţara sa de origine, dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ungariei, Levente Magyar, a calificat această măsură drept „un pas nefericit”.

„Acest pas nefericit este rezultatul unei deteriorări treptate a relaţiilor noastre politice – o măsură fără precedent în istoria relaţiilor noastre cu orice partener din Europa Centrală”, a adăugat el.

„Cu toate acestea, considerăm că este vorba de o situaţie temporară. În ciuda dezacordurilor politice actuale, rămânem deschişi la dialog şi sperăm că vor veni din nou vremuri mai bune pentru alianţa dintre cele două ţări”.

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei nu a precizat dacă va trimite un nou ambasador la Budapesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor