Polonia arestează un oficial guvernamental pentru spionaj în favoarea Rusiei

(Getty Images)

Serviciile secrete poloneze au arestat un oficial guvernamental care este acuzat că ar fi spionat în favoarea Rusiei, informând Moscova despre intenţia Poloniei de a interfera cu proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Reuters a susţinut că oficialul, identificat ca Marek W., a fost responsabil pentru proiecte privind energia şi a furnizat spionilor ruşi informaţii despre planurile Varşoviei de a bloca proiectul Nord Stream 2.

Polonia, împreună cu Ucraina şi cele trei state baltice, sunt cei mai vocali opozanţi ai proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va mări dependenţa Europei de gazul rusesc.

Recent, cancelarul german Angela Merkel şi premierul polonez Mateusz Morawiecki au avut unele neînţelegeri cu privire la proiectul Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc către Germania, ocolind Ucraina.

Potrivit cancelarului Merkel, Nord Stream 2 va diversifica sursele europene de aprovizionare cu gaz, însă premierul polonez – şi mulţi oficiali de top din UE – consideră că proiectul va adânci dependenţa Uniunii de gazul rusesc.

În luna ianuarie, Morawiecki a cerut Washingtonului să impună sancţiuni asupra Nord Stream 2, cerere care a fost similară viziunii fostului secretar de stat american Rex Tillerson, potrivit căreia proiectul reprezintă o ameninţare pentru securitatea energetică europeană.

Polonia ia deja unele măsuri pentru a-şi reduce dependenţă de gazul rusesc. Anul trecut, Varşovia a semnat un acord pe cinci ani cu firma britanică Centrica pentru furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL) şi se presupune că acesta va fi livrat de la terminalul Sabine Pass al companiei americane Cheniere Energy. Polonia doreşte să încheie şi alte acorduri similare pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaz.

În acelaşi timp, Germania are nevoie urgentă de mai mult gaz, deoarece vrea să renunţe la centralele electrice pe cărbune, precum şi la cele nucleare.

Germania, cea mai mare economie europeană, este deja cel mai mare client al gigantului rus Gazprom în Europa. Proiectul Nord Stream 2 va mări livrările totale de gaz spre continentul european cu peste 50 miliarde de metri cubi pe an, majoritatea ajungând în Germania.