UE, SUA şi alte ţări occidentale cântă la unison: Expulzări în masă de diplomaţi ruşi în cazul Skripal

Ministerul german de Externe a afirmat că va expulza patru diplomaţi ruşi după ce un fost spion rus a fost otrăvit pe teritoriul Marii Britanii. Alte 15 state UE şi câteva state occidentale au anunţat măsuri similare.
Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Germania a anunţat luni că expulzează patru diplomaţi ruşi din cauza otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. Incidentul a avut loc într-un oraş britanic, iar Londra a considerat că Moscova este responsabilă de acest lucru.

Rusia “încă nu a oferit o explicaţie privind atacul din Salisbury”, a susţinut Ministerul de Externe german pe Twitter. “Dorim de asemenea să ne arătăm solidaritatea cu Marea Britanie”.

Alte 15 state membre ale UE şi unele ţări occidentale au declarat că vor lua măsuri similare, după ce Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi în urmă cu câteva zile.

“Sunt posibile măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări care respectă cadrul comun al UE, în următoarele zile şi săptămâni”, a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Franţa, Polonia şi Canada au declarat că intenţionează de asemenea să expulzeze patru diplomaţi; Republica Cehă şi Lituania trei; Italia, Danemarca, Spania şi Olanda doi; Estonia, Letonia, Suedia, România, Croaţia, Albania şi Ungaria câte un diplomat rus.

La rândul ei, Australia a expulzat doi diplomaţi ruşi ca răspuns la incidentul din Marea Britanie.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat că ţara sa va expulza 13 diplomaţi ruşi, adăugând că Moscova şi-a demonstrat “atitudinea nepăsătoare nu numai faţă de suveranitatea statelor independente, ci şi faţă de valoarea vieţii umane”.

Statele Unite au anunţat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul său, precum şi închiderea consulatului Rusiei din Seattle.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a afirmat că măsura este un răspuns la “utilizarea de către Rusia a unei arme chimice cu uz militar pe teritoriul Marii Britanii”, adăugând că decizia va submina “capabilitatea Rusiei de a spiona cetăţeni americani şi de a desfăşura operaţiuni secrete care ameninţă securitatea naţională a Americii”.

Totuşi, Austria, a fost una dintre puţinele ţări occidentale care a adoptat o poziţie clară împotriva expulzării de diplomaţi. “Dorim să stabilim punţi şi să menţinem canale de comunicare deschise cu Rusia”, a precizat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Moscova promite un răspuns

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a numit expulzarea în masă de diplomaţi ruşi ca fiind “eronată” şi a avertizat că această mişcare va afecta în mod considerabil ceea ce a mai rămas din legăturile ruso-americane.

“Principiul reciprocităţii va funcţiona în fiecare caz de acest gen”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS. Peskov a adăugat că preşedintele Vladimir Putin va avea cuvântul final în privinţa următoarei măsuri a Rusiei.

Ulterior, o declaraţie publicată de Ministerul rus de Externe a acuzat “aliaţii britanicilor” că “urmează în mod orbeşte principiul unităţii Euro-Atlantice în detrimentul bunului simţ, a normelor dialogului internaţional civilizat şi a principiilor dreptului internaţional”.

Premierul britanic Theresa May a declarat în parlamentul ţării că expulzările “au trimis mesajul că nu vom permite Rusiei să invoce în continuare dreptul internaţional în timp ce ne “subminează valorile”.

Marea Britanie a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, determinând o mişcare similară din partea Moscovei. Totodată, UE şi-a rechemat ambasadorul din Rusia.

În 4 martie, Serghei şi Iulia Skripal au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă dintr-un parc din oraşul britanic Salisbury, unde fostul spion rus a locuit de când a fost eliberat din custodia autorităţilor ruse în 2010, în cadrul unui schimb de spioni cu SUA. Cei doi sunt în stare critică într-un spital local.

Investigaţiile ulterioare au concluzionat că fostul spion şi fiica sa au fost otrăviţi cu o neurotoxină cu uz militar numită Noviciok.

Moscova a negat în mod constant că a avut un rol în otrăvirea celor doi, deşi Marea Britanie, SUA şi alte state occidentale susţin contrariul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe