Secţiunea poloneză a unui scut de apărare american amânată cu trei ani

Un soldat american înaintea ceremoniei de inaugurare a porţiunii româneşti a scutului antirachetă american Aegis Ashore, contruit la baza militară din Deveselu, România, 12 mai 2016.
Un soldat american înaintea ceremoniei de inaugurare a porţiunii româneşti a scutului antirachetă american Aegis Ashore, contruit la baza militară din Deveselu, România, 12 mai 2016. (Daniel Mihăilescu/AFP/Getty Images)

"Probleme tehnice" vor întârzia finalizarea secţiunii poloneze a unui scut de apărare american cu doi ani, până în 2020, a declarat joi ministerul polonez al Apărării.

Segmentul polonez al scutului antirachetă, care este construit în apropiere de coasta nordică a Poloniei în Marea Baltică, face parte dintr-un sistem aparent defensiv al NATO care, după finalizare, se va întinde din Groenlanda până în insulele Azore.

Ministerul polonez al Apărării a afirmat că autorităţile americane i-au comunicat că au avut loc întârzieri in procesul de construcţie la Redzikowo şi că acestea cad în răspunderea contractorului.

Directorul Agenţiei pentru Apărare împotriva Rachetelor (MDA), general-locotenentul Samuel Greaves, a recunoscut întârzierea în cadrul unei audieri în Senatul SUA care a avut loc joi.

MDA, o unitate a Departamentului american al Apărării, monitorizează instalarea sistemului terestru Aegis Ashore de apărare împotriva rachetelor balistice, sistem produs de Lockheed Martin Co.

Greaves a precizat că, în ciuda întârzierilor, SUA rămâne dedicată finalizării activităţilor de construcţie a sistemului.

Oficiali NATO, care a preluat controlul asupra proiectului în 2016, au afirmat că întregul sistem ar trebui să ofere o apărare împotriva atacurilor lansate de ţări precum Iran şi grupuri precum Al-Qaeda.

Însă planul a înfuriat Rusia, revoltată de spectacolul de forţă pus în scenă de fostul său rival din perioada Războiului Rece în estul Europei, fost comunist.

"Probleme tehnice" cauzate de Legea Holocaustului

Washingtonul a criticat dur un proiect de lege adoptat de Varşovia în luna ianuarie şi care impune termene cu închisoare pentru persoanele care sugerează că Polonia a fost complice în Holocaust. SUA a afirmat că este îngrijorată de repercusiunile pe care le-ar putea avea controversata lege asupra “intereselor strategice şi relaţiilor Poloniei”.

Fostul ministru polonez al apărării Tomasz Siemoniak a declarat că, “în contextul (legii privind Holocaustul), lipsa încrederii s-a adâncit ... ‘Motivele tehnice’ nu sunt decât un pretext pentru a amâna [finalizarea proiectului] până în 2020. Sunt convins că situaţia este un rezultat al deteriorării relaţiilor dintre aliaţi”.