Politico: Trump ar semna un ordin de interdicţie împotriva echipamentelor de telecomunicaţii chineze săptămâna viitoare

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Prin ce metodă ar putea Donald Trump să atenţioneze China înaintea termenului limită stabilit pentru încheierea unui acord comercial cu Beijingul în 1 martie, că nu va renunţa la tarife dacă nu obţine concesii de la partea chineză. O metodă ar fi semnarea unui ordin executiv pentru interzicerea utilizării echipamentelor de telecomunicaţii chineze în reţelele wireless din SUA cu doar câteva zile înainte de 1 martie. Şi, potrivit Politico, Trump intenţionează să facă acest lucru chiar înaintea conferinţei majore care va avea loc la sfârşitul lunii februarie şi, prin urmare, înaintea termenului limită din 1 martie.

Potrivit declaraţiilor făcute de trei surse, administraţia Trump intenţionează să dezvăluie măsura – parte a eforturilor mai ample ale SUA de a se proteja de pericolul cibernetic – înaintea reuniunii MWC Barcelona, cunoscută anterior ca Mobile World Congress, care are loc în perioada 25-28 februarie. Totuşi, ordinul amânat ar putea fi semnat mult mai repede, chiar săptămâna viitoare, notează site-ul de ştiri Zero Hedge.

“Există o presiune mare ca acest lucru să fie rezolvat înainte de MWC”, a afirmat, sub condiţia anonimatului, o sursă familiară cu problema.

Prin semnarea ordinului înaintea celei mai mari conferinţe din lume pentru industria wireless, Casa Albă speră “să trimită un semnal că viitoarele contracte pentru tehnologia de ultimă oră trebuie să prioritizeze securitatea cibernetică”. Cu siguranţă, ordinul va deteriora şi mai mult relaţia tensionată sino-americană, în special dacă măsura Washingtonului va afecta cota semnificativă deţinută de companiile chineze pe piaţa europeană.

Motivul acestei măsuri a Casei Albe este acela că, în condiţiile în care multe ţări sunt dornice să folosească reţele wireless de generaţie următoare (5G) pentru a alimenta aşa-numitul Internet al Lucrurilor care se extinde rapid, companii chineze precum Huawei şi ZTE intervin agresiv pentru a construi aceste noi reţele la un cost mai redus decât toţi competitorii lor. Şi, pe fondul iminentei construiri a noilor reţele, oficiali ai administraţiei Trump doresc să schimbe situaţia cu mesajele lor pe tema securităţii, a precizat o sursă apropiată de Casa Albă.

“Acum se semnează contracte. O stigmă suplimentară ar putea schimba situaţia în unele ţări în ceea ce priveşte această decizie majoră”, a declarat această persoană pentru Politico.

“Vom cere oamenilor să facă unele lucruri, dar mediul legislativ şi de reglementare din SUA încă nu a fost finalizat în această problemă. Prin urmare, există multă presiune în prezent pentru ca acest ordin executiv să se materializeze”, a susţinut Paul Triolo de la firma de consultanţă Eurasia Group.

În timp ce Casa Albă nu a comentat raportul din Politico, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Garrett Marquis, practic a confirmat întreaga situaţie, susţinând că SUA “lucrează în cadrul guvernului şi cu aliaţii noştrii şi cu parteneri care sunt pe aceeaşi lungime de undă pentru a reduce riscul în cazul desfăşurării reţelei 5G şi a altor infrastructuri pentru comunicaţii”.

Ironic, ordinul care urmăreşte de asemenea să atragă sprijin şi împotriva utilizării tehnologiei chineze 5G de către aliaţii SUA, ar putea rezulta în cea mai recentă schismă diplomatică cu Europa. Ca un semn de ignorare a administraţiei Trump, publicaţia Handlesblatt a raportat că – în contradicţie directă cu semnalele date de Casa Albă – guvernul german doreşte să evite excluderea produselor Huawei pentru construirea reţelei 5G din Germania. Surse ale guvernului au declarat pentru Reuters că, miercuri, miniştrii germani au discutat despre protejarea securităţii în viitoarele reţele mobile 5G, în contextul dezbaterilor intense referitoare la excluderea Huawei de pe piaţă. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania are nevoie de garanţii că Huawei nu va transmite date statului chinez înainte ca furnizorul de echipamente de telecomunicaţii să poată participa la construirea reţelei sale 5G, care va conecta totul la viteze mult mai mari.

Huawei, care este controlată de Partidul Comunist Chinez cu ajutorul unei scheme participative extrem de complicate, se confruntă cu acuzaţii privind legăturile strânse cu regimul comunist chinez.

Nu a fost imediat clar cum ar putea garanta Huawei că va ridica un “zid” între operaţiunile sale şi Beijing. Huawei a creat în Germania şi Marea Britanie laboratoare pentru securitatea informaţiilor care urmăresc să consolideze încrederea că echipamentele sale nu conţin “uşi secrete” care expun reţelele la spionaj cibernetic şi, miercuri, gigantul chinez în telecomunicaţii s-a oferit să contruiască un centru similar în Polonia. Până acum nimeni nu a stabilit că aceste laboratoare ar fi ele însele centre de spionaj.

Aşadar, chiar dacă Germania a declarat preventiv o revoltă împotriva eforturilor conduse de SUA pentru boicotare globală a Huawei, oficiali ai Departamentului de Stat american îi avertizează pe omologii lor străini cu privire la securitatea 5G cât mai des posibil, potrivit Politico.

“Discutăm problema la cele mai înalte nivele diplomatice. Ne asigurăm că cei mai înalţi factori politici din guverne sunt conştienţi de importanţa uriaşă a acestei decizii şi care este miza hotărârii pe care o vor lua”, a afirmat miercuri Rob Strayer din Departamentul de Stat al SUA, la un eveniment desfăşurat la think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Însă chiar dacă Washingtonul este nerăbdător să interzică tehnologia Huawei, SUA încă nu a dezvoltat o alternativă, o viziune liberă de Huawei pentru masiva, complicata şi importanta construire de retele 5G la nivel global.

Oficiali ai administratiei Trump “încă încearcă să înţeleagă gama completă a opţiunilor”, a susţinut John Costello, director de strategie, politică şi planificare la Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, la evenimentul organizat de CSIS.

În orice caz, mesajul trimis Europei cu privire la reţelele 5G, potrivit celei de-a doua surse din industrie, este următorul: “Luaţi lucrurile uşor. Nu trebuie să vă grăbiţi. Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru acum”.

În acest moment, companiile de telecomunicaţii americane “nu au linii directoare clare” cu privire la cum pot construi reţele 5G excluzând Huawei, care controlează 28% din piaţă globală a echipamentelor pentru telecomunicaţii. Aşadar, dacă Trump semnează ordinul său privind telecomunicaţiile înainte de MWC, SUA va putea participa la conferinţa respectivă înarmată cu dovezi proaspete privind angajamentul său faţă de această problemă. Sau, în cazul Germaniei, lipsa unui angajament.

Dorinţa administraţiei Trump de a face o impresie puternică la MWC este atât de mare încât secretarul de stat Mike Pompeo a planificat să participe la eveniment, potrivit unei surse Politico.

Mai mult, semnarea ordinului executiv ar avea loc după ce Departamentul de Justiţie american a făcut publice în urmă cu câteva zile acuzaţiile din două dosare deschise împotrivă Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului său financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie, iar acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.

Astfel, Huawei este acuzat de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autoritătilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului. De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi presărată cu scandaluri, primul de talie internatională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.