Poliţia turcă intervine brutal împotriva a 2.000 de protestatari

Protestatari turci dispersaţi cu forţa de poliţie în timpul unei demonstraţii organizate pe 28 octombrie 2013 la Ankara, contra refuzului unui tribunal de a aresta un poliţist acuzat de moartea unui protestatar în iunie 2013.
Protestatari turci dispersaţi cu forţa de poliţie în timpul unei demonstraţii organizate pe 28 octombrie 2013 la Ankara, contra refuzului unui tribunal de a aresta un poliţist acuzat de moartea unui protestatar în iunie 2013. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Poliţia turcă a folosit luni tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime de peste 2.000 de persoane care protestau la Ankara împotriva refuzului unui tribunal de a aresta un poliţist acuzat că a ucis un manifestant în timpul protestelor anti-guvern din iunie 2013, informează AFP.

Poliţistul, Ahmet S, este acuzat de împuşcarea lui Ethem Sarisuluk, un manifestant de 26 de ani, în timpul protestelor din vara acestui an.

Pe o înregistrare video, difuzată intens pe Internet, se poate vedea cum Ethem se prăbuşeşte brusc în faţa unui poliţist din forţele de ordine, care apoi se îndepărtează cu arma. Ofiţerul, identificat ca Ahmet S., a fost pus în libertate după o primă audiere la 23 septembrie.

La audierile ce au avut luni, tribunalul a refuzat să dispună arestarea poliţistului şi, mai mult de atât, a decis că, din raţiuni "de securitate" acesta nici nu e măcar nevoit să se prezinte în instanţă ci poate asista la dezbateri prin videoconferinţă.

Mulţimea adunată în faţa tribunalului a scandat sloganuri antiguvernamentale, pentru a protesta împotriva judecătorilor, "provocând" intervenţia în forţă a poliţiei.

Următoarele audieri în cazul lui Ahmet S. au fost programate pentru data de 2 decembrie a.c.

Evenimentul de astăzi face parte dintr-un lung şir de intervenţii brutale ale poliţiei împotriva militanţilor pentru democraţie turci.

În luna iunie, în Turcia a izbucnit un val de proteste de o amploare fără precedent contra partidului islamist-conservator condus de Erdogan. Sute de mii de turci au ieşit pe străzi, timp de trei săptămâni, pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat de exces de autoritate şi de tentative de islamizare a societăţii turce. În numeroase rânduri, poliţia a folosit tunuri cu apă, grenade cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Ciocnirile între poliţişti şi manifestanţi s-au soldat cu cel puţin şase morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe