Politia rusa opreste un protest in stil 'Ocupati Wall Street'

Politisti rusi inghesuind un demonstrant apartinand miscarii "Ocupati Piata Veche", inspirata de protestele "Ocupati Wall Street", in centrul Moscovei, 7 noiembrie 2011
Politisti rusi inghesuind un demonstrant apartinand miscarii "Ocupati Piata Veche", inspirata de protestele "Ocupati Wall Street", in centrul Moscovei, 7 noiembrie 2011 (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2011

Politia a imprastiat fortat un grup de protestatari antiguvernamentali printre care se putea observa acea masca a mustaciosului Guy Fawkes, cunoscuta tot mai mult in protestele de la Londra, New York si alte orase.

Vreo zece protestatari s-au adunat in fata birourilor Comisiei Electorale Centrale, anuntand ca vor sa “Ocupe Vechea Piata” – o zona din apropiere ce adaposteste birourile prezidentiale ale administratiei.

Au existat putine demonstratii in stil Ocupati Wall Street in Rusia si, in ciuda intamplarilor de la protestul de luni, protestatarii si-au facut clara pozitia fata de alegerile parlamentare din 4 decembrie. Acestia au scandat “Anulati alegerile ilegale!” si au afisat bannere cu slogane similare.

Ca urmare a altor proteste recente in legatura cu alegerile – fara masti de data aceasta – demonstrantii au fost imobilizati rapid de politisti imbracati in haine de camuflaj si inghesuiti intr-un aubobuz care astepta in imediata apropiere. Politia a argumentat ca acestia protestau fara a avea o permisiune din partea oficialilor.

Criticii din Kremlin sunt de parere ca alegerile parlamentare nu vor fi democratice, mentionand ca numeroase grupari din opozitie au fost private ilegal de dreptul de a vota. Acestia mentioneaza ca partidul dominant din Rusia condus de Vladimir Putin, Partidul Rusiei Unite, se va folosi de parghiile sale de la putere pentru a trage rezultatele in favoarea sa.

Votul parlamentar va fi urmat de alegerile prezidentiale din martie 2012, in care Putin spera sa se intoarca la Kremlin dupa cei patru ani in care a ocupat postul de prim-ministru.

Micul protest din fata birourilor Comisiei Electorale Centrale a fost unul de proportii mult mai reduse decat marsul de sarbatorire a aniversarii Revolutiei Bolsevice din 1917.

Politia a afirmat ca marsul, sustinut de stat si organizat de Partidul Comunist au avut 4.000 de aderenti. Este foarte posibil ca Partidul Comunist Rus, datorita voturilor sale, sa ajunga pe locul doi, dupa Rusia Unita, la fel ca in alegerile anterioare.

7 noiembrie a fost o sarbatoare majora in perioada sovietica dar astazi nu mai este o zi libera, iar Kremlinul a inlocuit-o cu sarbatoarea de pe 4 noiembrie, zi ce comemoreaza oficial izgonirea invadatorilor polonezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor