Poliţia Română, acuzată de discriminare. Mai mulţi protestatari cer daune morale de 10.000 de lei fiecare

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

Asociaţia "Evoluţie în Instituţie" acuză Poliţia Română de discriminare şi anunţă că deschide patru dosare în civil pentru Marian Moroşanu (Ceauşescu), Ionel Răcaru, Ionel Ciuciu şi Cristian Mihai Dide.

Condusă de cunoscutul protestatar Mihai-Cristian Dide, asociaţia "Evoluţie în Instituţie" va solicita câte 10.000 de lei daune morale pentru fiecare dintre cei patru protestatari.

Asociaţia lui Dide acuză forţele de ordine de "abuzuri grave care au ca scop reprimarea cetăţenilor care nu au fost de acord cu derapajele grupării PSD-ALDE".

Redăm mai jos comunicatul organizaţiei:

Ştim că România poate deveni o ţară normală, în care parlamentarii legiferează în interesul cetăţenilor, nu a grupurilor formate în jurul unor infractori, în care administraţiile locale lucrează spre binele comunităţii, unde magistraţii au libertatea de a-şi face meseria independent, unde Poliţia tratează în mod egal orice situaţie cu care se confruntă.

Datorită faptului că ne-am implicat în anularea în instanţă a amenzilor primite de protestatari de către forţele de ordine, putem susţine ideea că aceştia din urmă discriminează când vine vorba de aplicarea legii pentru protestatari şi pentru demnitari.

A devenit o realitate de necontestat – cel puţin pentru cei ce cred într-o Românie europeană, democratică – faptul că forţele de ordine comit abuzuri grave care au ca scop reprimarea cetăţenilor care nu au fost de acord cu derapajele grupării PSD-ALDE.

Astfel, vom oferi sprijin juridic protestatarilor prin deschiderea mai multor dosare în care vom aduce dovezi că au fost discriminaţi repetat de forţele de ordine şi vom solicita daune în instanţă a câte 10000 lei pentru fiecare.

În cazul protestatarilor, Poliţia foloseşte toate efectivele de care dispune pentru a le închide gura: conduceri la secţie, privare de libertate timp de mai multe ore, procese verbale cu sume considerabile, legitimări şi încătuşări abuzive.

Comportamentul poliţiştilor în cazul deputatului Cătălin Rădulescu este încă un motiv pentru care vom acţiona în instanţă Poliţia Română pentru tratament discriminatoriu.

Cum este posibil ca poliţistul să aibă un comportament umil când un cetăţean mută maşina după bunul plac şi nu respectă indicaţiile poliţistului? Sau nu era un simplu cetăţean care a încălcat legea, ci un deputat PSD de Argeş?

Un alt exemplu ar fi cazul fostului ministru al justiţiei care şi-a permis să facă gesturi obscene colegilor din Parlament, fără ca forţele de ordine să ia vreo măsură.

Forţele de ordine au închis ochii şi au tolerat când acelaşi deputat, Cătălin Rădulescu, a folosit un limbaj injurios, lezând demnitatea unei colege din USR.

Nu o singură dată protestatarii din Piaţa Victoriei au cerut Poliţiei Rutiere să îşi facă meseria şi să îi amendeze pe cei ce ies din curtea Guvernului şi taie liniile continue, dar fără succes.

O altă solicitare de a suspenda permisul pentru neacordarea priorităţii pe trecerea de pietoni, de către un reprezentant PSD, a fost făcută în zona Parlamentului, însă fără rezultat din partea celor ce ar trebui să respecte legea.

Cel mai grav, poliţiştii au urmat ordine de la partid şi au ajuns până la a deschide dosare penale cetăţenilor care au participat şi au scandat împotriva partidului, la mitingul PSD de la Galaţi.

foto
foto (eii.ong)

Este evidentă acţiunea concertată de intimidare făcută de reprezentanţii autorităţilor publice, dar şi folosirea nejustificată a forţei, care aduc atingere libertăţii de exprimare a convingerilor politice şi sociale, în comparaţie cu atitudinea servilă, umilă, pe care o manifestă faţă de reprezentanţi ai partidului.

Asociaţia Evoluţie în Instituţie a mai observat în trecut această practică neuniformă în ceea ce privesc măsurile luate împotriva protestatarilor şi a trimis, alături de alţi reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti, o plângere la CNCD, cu zeci de dovezi incriminatorii.

A trecut mai bine de un an iar reprezentanţii aceleaşi instituţii nu au putut da un verdict, părerile fiind 50-50. Instituţiile şi persoanele împotriva cărora s-a îndreptat respectiva plângere la CNCD sunt: Direcţia Generală de Jandarmi Bucureşti, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Carmen Daniela Dan, Sebastian Cucoş, Gabriela Firea, Aurelian Bădulescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Nu o dată protestatarii au fost conduşi la secţie, încătuşaţi, deşi aveau cartea de identitate în mână şi nu reprezentau un pericol.

Credem că această practică duală a forţelor de ordine îşi are rădăcinile în lipsa de competenţă a personalului, în obedienţa pe care o manifestă faţă de PSD, partid pe care îl consideră autoritatea supremă, iar acest aspect trebuie îndreptat imediat.

Avem încredere că justiţia este independentă şi va înţelege că aceste practici nu sunt de dorit într-o democraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne