Epoch Times România

Poliţia finlandeză la tribunal pentru introducerea numelui lui Putin pe o listă cu suspecţi

Trei ofiţeri de poliţie finlandezi au apărut miercuri la tribunal datorită rolului lor în administrarea unei baze de date cu suspecţi criminali în care a fost adăugat şi numele preşedintelui rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2015

Baza de date internă a poliţiei conţine numele unor persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni ce ar putea fi pedepsite cu cel puţin 6 luni de închisoare.

Numele lui Putin a fost descoperit pe listă în 2013, fiind introdus în baza de date pentru presupusul său rol într-o crimă comisă în Rusia.

Dezvăluirea de către mass media a introducerii numelui lui Putin în acea listă a generat un scandal, forţând poliţia finlandeză să îşi ceară scuze public pentru “grava sa eroare” şi să declanşeze o investigaţie.

Procurorul general Jarmo Hirvonen a declarat că doi oficiali de vârf din poliţie şi managerul bazei de date ar putea fi amendaţi pentru neglijenţă, mai bine spus pentru presupusa lor lipsă de control asupra utilizării listei cu suspecţi.

Toţi cei trei au pledat nevinovaţi la acuzaţia de neglijenţă, susţinând că nu au primit ordine pentru a superviza lista.

Hirvonen a declarat că baza de date a conţinut mai multe informaţii care au fost considerate eronate.

“Introducerea numelui lui Putin este doar una dintre greşeli”, a declarat el pentru AFP.

Numele lui Putin s-a aflat pe acea listă timp de două săptămâni înainte să fie şters după izbucnirea scandalului.

Într-o declaraţie făcută la acea vreme, poliţia a susţinut că “nu există niciun motiv legal pentru a face acest lucru” şi şi-a exprimat regretul pentru “utilizarea incorectă a listei”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că preşedintele a reacţionat la acele ştiri “cu ironie” şi că nu a cerut luarea niciunei măsuri împotriva ofiţerilor de poliţie finlandezi.

Finlanda are o relaţie delicată cu Rusia, cu care a purtat un război între 1939-1940 şi între 1941-1944.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor