Poliţia chineză dejoacă un complot pentru asasinarea nepotului lui Kim Jong-un

Fotografie a lui Kim Jong-Nam, cel mai mare fiu al dictatorului comunist Kim Jong-Il,  4 iunie 2010 în Macau
Fotografie a lui Kim Jong-Nam, cel mai mare fiu al dictatorului comunist Kim Jong-Il, 4 iunie 2010 în Macau (JoongAng Sunday/AFP/Getty Images)

În timp ce două femei care l-au ucis prin otrăvire pe Kim Jong-nam cu neurotoxina VX îşi aşteaptă sentinţa într-un proces în Malaezia, Bloomberg a relatat că poliţia chineză a dejucat un complot aparent orchestrat în Coreea de Nord, când un grup de bărbaţi au fost trimişi la Beijing pentru a-l ucide pe fiul lui Jong-nam, Kim Han-sol, în vârstă de 22 de ani, care este nepotul dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

De când a preluat conducerea ţării după moartea tatălui său în 2011, Kim Jong-un şi-a ucis deja unii membri ai familiei pentru a elimina orice potenţiale provocări la guvernare. Poliţia chineză a arestat doi dintre cei şapte agenţi nord-coreeni suspectaţi de implicare în presupusul complot.

Kim Jong-un l-a executat pe unchiul său Jang Song-thaek în 2013 după ce l-a acuzat de corupţie. La începutul acestei luni, dictatorul şi-a promovat sora în vârstă de 28 de ani la conducerea aripii politice a Partidului Muncitorilor, aducând-o mai aproape de centrul puterii, mai precizează Bloomberg.

Unii dintre agenţi sunt interogaţi în centre speciale în suburbiile Beijingului, a afirmat o publicaţie sud-coreeană, fără să dea detalii dacă ceilalţi cinci agenţi au fost arestaţi. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la o cerere pentru comentarii trimisă prin fax.

Kim Han-sol a fost identificat ca fiind fiul lui Kim Jong-nam – care a fost otrăvit în luna februarie în cadrul unui atac îndrăzneţ pe aeroportul din Kuala Lumpur – într-un material publicat pe youtube în urmă cu câteva luni. Kim Jong-nam a fost fiul cel mai mare al răposatului dictator nord-coreean Kim Jong-il.

Diverşi oficiali guvernamentali sud-coreeni au speculat că liderul nord-coreean s-ar fi aflat în spatele asasinării lui Jong-nam, un critic al guvernării lui Kim Jong-un şi care a locuit în afara ţării timp de mai mulţi ani. Associated Press a raportat că avocaţii implicaţi în procesul presupusului asasinat al lui Jong-nam au încercat să dea vina pe patru persoane nord-coreene bizare suspectate de orchestrarea incidentului.

Autorităţile din Malaezia au declarat că cele două femei acuzate de uciderea lui Kim Jong-nam au folosit neurotoxina VX în atac, susţinând că au fost pregătite pentru a aplica otrava pe faţa victimei şi că ştiau că acea substanţă este toxică. Cele două femei au declarat că sunt nevinovate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe