Poliţia cambodgiană trage cu Ak-47 în protestatari

Grevist cambogian împuşcat de forţele de ordine, 3 ianuarie 2014, Phnom Penh, Cambodgia (TANG CHHIN SOTHY/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
03.01.2014

Un oficial al poliţiei din Cambodgia a declarat că cel puţin trei persoane au murit după ce poliţia a deschis focul, vineri, pentru a dispersa un protest al muncitorilor din confecţii aflaţi în grevă generală.

Şeful adjunct al Poliţiei Municipale din Phnom Penh, Chuon Narin,a informat că trei oameni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi într-o suburbie din sudul Capitalei, atunci când poliţia a tras în aceştia cu puşti AK-47, după ce mai multe sute de muncitori au blocat un drum la sud de capitala Phnom Penh şi au ars cauciucuri, aruncând cu sticle, pietre şi alte astfel de obiecte în poliţişti.

Şeful poliţiei i-a descris pe protestatari drept anarhişti care distrugeau proprietatea publică şi privată.

Muncitorii iau parte la o grevă naţională şi cer dublarea salariului minim la 160 dolari pe lună. Aproximativ 500.000 de cambodgieni sunt angajaţi în industria de îmbrăcăminte, industria care aduce ţării cei mai mulţi bani din export. Guvernul a oferit 100 de dolari pe lună.

Conflictul reprezintă o escaladare a crizei politice din Cambodgia, unde lucrătorii aflaţi în grevă şi protestatarii anti-guvernamentali s-au unit pentru a manifesta sub conducerea reprezentanţilor Partidului Naţional Salvaţi Cambodgia (CNRP), aflat în opoziţie. Susţinători opoziţiei critică guvernul condus de prim-ministrul Hun Sen şi cer reluarea alegerilor care au avut loc în iulie, susţinând că acestea au fost fraudate.

Dacă violenţele continuă şi nu au loc discuţii între cele două părţi, va izbucni mai multă violenţă", a declarat Chheng Sophors, membru al grupului pentru drepturile omului Licardo. "Protestatarii au devenit furioşi".

Până în această săptămână, forţele de securitate nu au intervnit în forţă ca să atenueze presiunea exercitată asupra guvernului, care se confruntă cu unele dintre cele mai mari proteste care au avut loc vreodată în Cambodgia.

Grevele şi manifestaţiile reprezintă o provocare rară pentru guvernarea lui Hun Sen, care de 28 de ani se află la putere. Acesta este cunoscut pentru atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă într-un stat care a fost odată zguduit de război şi care a trecut prin perioada sângeroasă a khmerilor roşii. Însă acesta este cunoscut şi pentru intoleranţa faţă de opoziţie şi încălcările drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor