PNL cere liderilor Parlamentului European şi PES să se delimiteze de condamnatul Dragnea

Liberalii cer conducerii Parlamentului European şi Partidului Socialiştilor Europeni să se delimiteze de Dragnea, a cărui rămânere în fruntea PSD riscă să pună la îndoială principiile şi crezul democratic al tuturor celor care se implică în procesul democratic din România.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Conducerea PNL a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PE, Martin Schulz, şi preşedintelui PES, Sergei Stanishev, cerându-le acestora să se delimiteze de liderul PSD Liviu Dragnea, care a decis să rămână la şefia PSD după ce a fost condamnat penal pentru fraudă electorală.

"Vă adresăm rugămintea de a avea o poziţie oficială, necesară faţă de decizia domnului Liviu Dragnea de a se menţine la conducerea PSD în pofida deciziei definitive a instanţei pentru condamnarea penală a domniei sale, pe care sperăm să o exprimaţi public", cere PNL în scrisoarea deschisă citată de Mediafax.

Liberalii atrag atenţia în apelul lor că respectarea legilor se constituie în pilonul pe care s-a construit Uniunea Europeană, context în care rămânerea lui Dragnea la şefia PSD s-ar putea traduce într-un mesaj public de încurajare a liderilor şi simpatizanţilor PSD pentru a recurge la instrumente contrare statului de drept în competiţia electorală.

"Această situaţie nemaiîntâlnită (rămânerea lui Dragnea la conducerea PSD după condamnarea penală n.r.) riscă să pună la îndoială principiile şi crezul democratic al tuturor celor care se implică in procesul democratic din România, să se traducă într-un mesaj public de încurajare adresat membrilor şi simpatizanţilor PSD: "a deturna votul şi voinţa liber exprimată a cetăţenilor nu este o problemă, partidul îi apără şi îi protejează pe cei care folosesc astfel de mijloace ilegale, chiar dacă vor fi prinşi." Acest caz devine cu atât mai grav cu cât alegerile locale din România se vor desfăşura în scurt timp, iar reprezentanţii PSD au dovedit şi la precedentele alegeri că utilizează instrumente contrare statului de drept în competiţia electorală", mai susţine PNL.

În consecinţă, liderii partidului liberal îşi exprimă speranţa că preşedinte PE, Martin Schulz şi Sergei Stanishev, preşedintele PES, se vor delimita „de practici care pun sub semnul întrebării şi pe viitor exerciţiul democratic din România” şi aduc la cunoştinţa liderilor europeni că inclusiv în interiorul PSD sunt curente de opinie care critică rămânerea lui Dragnea la şefia PSD.

Nu în ultimul rând, liberalii susţin că apelul lansat către liderii europeni este motivat de faptul că PSD creează „un nou precedent care va afecta cu atât mai mult ideea de integritate, credibilitate şi moralitate a clasei politice româneşti”.

"Motivul pentru care ne adresăm dumneavoastră prin această scrisoare, în mod extraordinar, este constatarea faptului că, în mod periculos, PSD creează un nou precedent care va afecta cu atât mai mult ideea de integritate, credibilitate şi moralitate a clasei politice româneşti", afirmă liderii PNL, adăugând că demersul lor se situează dincolo de interesele lor „politice şi facultative” şi are la baza datoria şi "responsabilitatea de a menţine echilibrul democratic al societăţii” româneşti.

"Într-un stat în care lupta anticorupţie reuşeşte, în sfârşit, să devină credibilă şi puternică, reprezentanţii celui mai mare partid de stânga înţeleg să ignore complet o sentinţă definitivă şi irevocabilă, demonstrând practic că statul de drept este doar un lucru facultativ. Aşadar, demersul nostru se situează dincolo de interesele noastre politice şi vizează stabilirea unei limite până la care poate coborî acest fenomen prin care se decantează neîncrederea cetăţenilor în reprezentanţii lor.

Efectele pot fi constatate astăzi şi în alte state ale Uniunii Europene care se confruntă cu forţe politice crescute din acest teren fertil al nemulţumirii faţă de reprezentanţii partidelor cu rădăcini în moştenirea democratică europeană. De aceea, avem datoria şi responsabilitatea de a face tot ceea ce ţine noi pentru a menţine echilibrul democratic al societăţii noastre", mai susţin liberalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne