Dragnea: M-a sunat Iohannis să-mi ceară demisia. Mi s-a părut deplasat, nu are dreptul să se amestece

În ziua în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare în dosarul Referendumul, preşedintele Klaus Iohannis l-a sunat să îi ceară demisia, gest interpretat de liderul PSD ca fiind unul "deplasat".
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun drept să se amestece în viaţa internă a partidelor şi cu atât mai mult să-i ceară demisia unuia dintre liderii săi, a declarat duminică, la Antena 3, liderul PSD Liviu Dragnea care a povestit că, în seara în care a fost condamnat în dosarul Referendumul, şeful statului l-a sunat pentru a-i solicita să facă un pas în spate.

"M-a sunat, nu e prima dată când mă sună, noi am mai comunicat, sigur, în ultimele luni. Am şi comunicat, ne-am şi văzut, asta nu e o crimă. M-a sunat vineri, pe la ora 7 seara, recunosc, eram la volan, dar ca să nu am şi altă problemş când m-a sunat i-am spus să aştepte câteva minute, am oprit maşina, m-am dat jos şi am vorbit, ca să nu vorbesc fiind la volan. Şi asta mi-a spus — că îi pare rău în plan personal, dar crede că eu, având această poziţie, ar trebui să-mi dau demisia, pentru că pot afecta imaginea României.

Eu cred că, nu ştiu, poate fără să-şi dea seama a intrat aproape într-o zonă neconstituţională, pentru că, ne place sau nu ne place, dar adevărul este ca un partid este o organizaţie, o structură în care mai mulţi oameni, dincolo de politicile publice, dincolo de viziunea comună pe care o au, dincolo de doctrină, de valori, de obiective, au nişte interese politice profund legitime.

Toate partidele, este un lucru firesc şi au şi nişte drepturi aceste partide, dreptul de a-şi hotărî propria conducere. Mie mi s-a părut deplasat ca preşedintele României să ceară unui preşedinte al unui partid să-şi dea demisia. Eu nu i-am cerut demisia domnului preşedinte Iohannis", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală suspendare a preşedintelui, liderul PSD a răspuns negativ. "Nu, eu nu pornesc nicio suspendare, eu nici pe aia n-am pornit-o."

"Domnul preşedinte Iohannis nu are dreptul să se amestece în viaţa internă a niciunui partid. Nici preşedintele Iohannis, nici altcineva. Sigur, cei de la PNL este normal să atace, pentru că ei nu pot prezenta altceva, nu au ce să prezinte altceva ei nu pot spune, din păcate pentru România un lucru important pe care în ultimii 20 de ani l-au făcut pentru această ţară. (...) Dar nu mă aşteptam la preşedintele Iohannis, nu mi se pare normal.

Sincer să fiu, nu ştiu (dacă voi continuă să colaborez cu preşedintele - n.r.). Recunosc că e important că e preşedintele României, dar în aceste două zile nu a fost pe primul loc pe lista de priorităţi a mea, am avut de discutat cu mult mai mulţi oameni şi cu mine însumi. Dar, sincer să fiu, nu ştiu dacă mai are rost să comunicăm de aici înainte, pentru că eu la o asemenea cerere nu mă aşteptam, recunosc. M-aş fi aşteptat să mă sune şi să-mi spună că îi pare rău şi că consideră şi el că această decizie e nedreaptă — şi sunt sigur că o consideră — dar nu la asta.

Eu tot ce am făcut în ultimele luni, am stat cu mâna întinsă şi către preşedintele Iohannis şi către Guvern, chiar şi către PNL, în sensul de a construi ceva pentru această ţară. Am cerut public să lucrăm public la un proiect de dezvoltare pe termen lung pentru România, ori nu se doreşte, ori nu se poate, ori nu se vrea, ori nu se înţelege, ori nu e viziune, e un an care o să fie pierdut pentru România', a mai precizat Liviu Dragnea.