CSAT vrea ca românii să fie bine supravegheaţi. Legea Big Brother şi cartele pre pay revin

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reuniţi în şedinţă marţi, au analizat riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2015, informează Administraţia Prezidenţială. Una din marile "vulnerabilităţi" ale ţării, în viziunea consiliului, este lipsa unui pachet de legi care să permită monitorizarea mai strictă a convorbirilor telefonice şi a activităţilor cetăţenilor în mediul virtual.

Pe agenda discuţiilor au fost aduse legea "Big Brother" (legea nr. 82/2012 privind retenţia datelor) şi legea privind cartelele prepay (legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice) , ambele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Reamintim că cele două legi au fost puternic boicotate de societatea civilă, multe persoane considerând că, prin acest pachetul de legi, se vrea practic anularea dreptului românilor la anonimitate şi intimitate. Opozanţii legii susţin că cele două legi nu au corespondent european şi nu se înscriu într-o prevedere cu caracter internaţional, cum a fost cazul ACTA.

Membrii CSAT au fost însă de altă părere, stabilind că declararea neconstituţionalităţii celor doua legi "are implicaţii negative la adresa securităţii naţionale şi că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului său a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale."

Totodată, membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice, informează administraţia Prezidenţială.

CSAT a aprobat, totodată, şi măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste şi adepţi ai acestora.

De asemenea, au fost analizate şi aprobate activităţile desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru pregătirea preşedinţiei Române a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană (FJE), din anul 2015, precum şi obiectivele generale pe care ţara noastră le va dezvolta în timpul mandatului.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o revizuirea Protocolului de cooperare interinstituţională între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care se asigură îndeplinirea în comun a misiunilor din ariile proprii de responsabilităţi şi cele ale structurilor subordonate pe timp de pace şi în celelalte situaţii prevăzute de lege. În urma analizei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis aprobarea protocolului.

Pe timpul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, precizează administraţia prezidenţială.

La şedinţa CSAT condusă de preşedintele României, Traian Băsescu, au participat prim-ministrul României, Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, şi secretarul CSAT, general Ion Oprişor. Au mai participat, ca invitaţi, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea.