Platoul Bucegilor în pericol. Autorităţile au dat undă verde pentru construcţii

Platoul Bucegilor
Platoul Bucegilor (Epoch Times)

Platoul Bucegilor, oază de linişte şi frumuseţe pentru iubitori ai muntelui din toată ţara, este în pericol să fie invadat de construcţii. Potrivit Pro TV, s-a dat undă verde pentru construcţii în zona înaltă a munţilor Bucegi.

Concret, un investitor a obţinut deja autorizaţie de construcţie pentru prima casă de vacanţă şi drumul de acces aferent, dar "planurile" pentru platoul Bucegilor sunt mai ample, muntele riscând să fie transformat în şantier, ceea ce l-ar putea distruge.

Mai exact, autorităţile au aprobat dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă.

Şi, în timp ce loturile de teren din zonă, scoase la vânzare pe internet, stârnesc tot mai mult interes, pe de altă parte activiştii de mediu spun că muntele va fi astfel distrus, căci utilaje de mare tonaj vor urca tot mai des pe platoul Bucegilor.

Autorităţile din Dâmboviţa au dat liber la construit în zona de dezvoltare durabilă a parcului natural şi se lucrează deja la drumul care va merge spre prima casă de vacanţă.

Planul urbanistic aprobat de Consiliul Local Moroieni este, însă, unul ambiţios şi prevede că, pe o suprafaţă de 10 hectare, vor fi ridicate mai multe imobile, iar primarul afirmă că ar fi vorba şi de hoteluri şi pensiuni.

Primarul din Moroieni, Laurenţiu Moraru, susţine că sunt mai mulţi investitori care vor să vină în zonă:

„Aceşti investitori doresc să aducă şi utilităţile în zona Piatra Arsă. Sunt făcute studiile respective de către societăţile acestea, în vederea de a se aduce apa din Bolboci şi curentul dinspre Buşteni sau Sinaia, se vor duce gazele şi în zona aceea. O să fie staţie de epurare, tot dumnealor se ocupă”.

De asemenea, edilul declară că planurile pe care le-a aprobat au şi avizul administraţiei Parcului Natural Bucegi.

Aflată pe partea cealaltă a muntelui, administraţia din Sinaia critică proiectul.

„Mi se pare total iresponsabil, pur şi simplu o schimonosire a muntelui şi va duce la un haos, la fel cum s-a creat în multe alte zone în ţară”, declară Vlad Oprea, primarul din Sinaia.

Articolul integral poate fi citit aici.