Platforma lui Cioloş, în defensivă. "Greaua moştenire" invocată de Doina Pană, o diversiune marca PSD

Ministrul PSD Doina Pană inventează motive false pentru a nu continua procesul de îmbunătăţire şi transparentizare a sistemului de management al pădurilor României, a atras atenţia Platforma România 100 a lui Dacian Cioloş.
Doina Adriana Pană
Doina Adriana Pană (Epoch Times România)

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a acuzat în mod calomnios guvernarea Cioloş că a acordat ilegal un contract după ce Platforma România 100 a atras atenţia că Guvernul PSD-ALDE plănuieşte închiderea portalului "Inspectorul Pădurilor" şi, pe cale de consecinţă, limitarea accesului public la sistemele de monitorizare şi control în timp real a tăierilor şi transportului de materiale lemnoase, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, organizaţia condusă de fostul premier tehnocrat.

"De fapt, prin această acuzaţie, ministrul Doina Pană distrage în mod deliberat atenţia publicului de la ceea ce pare a fi adevăratul scop al Guvernului PSD-ALDE: a limita accesul cetăţenilor la informaţii esenţiale legate de posibile ilegalităţi. În acest fel, tăierea şi transportul lemnului din pădurile României se vor face netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a monitoriza şi interoga legalitatea", a acuzat platforma lui Cioloş.

Potrivit organizaţiei, contractul de actualizare a Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală. Guvernarea tehnocrată a încredinţat direct acest contract pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare pentru că aceasta era singura variantă pe care o avea la dispoziţie după ce Guvernul PSD acordase - în 2014 - aceleiaşi firme dezvoltarea iniţială a acestui sistem.

"Guvernul PSD a "uitat" să ceară prin contract codurile sursă - care atestă proprietatea asupra sistemului - şi care ar fi permis dezvoltarea ulterioară a SUMAL cu o altă companie. De altfel, această practică larg răspândită a vechilor guvernări de a angaja statul în contracte captive pentru dezvoltarea de sisteme IT de multe ori oneroase şi nejustificate a fost combătută de guvernarea Cioloş prin măsuri concrete precum obligativitatea transmiterii codului sursă către stat atunci când instituţiile publice încheie contracte pentru dezvoltarea de sisteme informatice", a transmis Platforma România 100.

Pentru a scoate ministerul din "captivitatea în care a fost adus de guvernările anterioare", Guvernul tehnocrat a inclus în contractul pe care l-a încheiat cu INDACO Systems, în 2016, şi obligativitatea ca această firmă să predea către Minister nu numai codurile sursă aferente produselor realizate conform contractului din 2016, dar şi a celor pe care nu le-a solicitat guvernul PSD în 2014, reparând astfel o "greşeală" făcută de guvernarea PSD.

"Mai mult, dacă Guvernul PSD planificase să îmbunătăţească SUMAL în 3 ani cu 1,2 milioane de Euro, Guvernul tehnocrat a încheiat în mod legal cu S.C. INDACO Systems S.R.L. un contract de 500.000 EUR (mai puţin de jumătate din valoarea plănuita de PSD) şi a cerut livrarea rezultatelor nu în 3 ani, ci în doar 4 luni. Contractul asigură şi cadrul pentru menţinerea funcţională a sistemului pentru următorii 5 ani", a subliniat organizaţia condusă de Cioloş.

Guvernul tehnocrat şi-a asumat "cu maximă responsabilitate implementarea unui pachet integrat de măsuri care să înceapă o reformă profundă în sistemul de management al resurselor forestiere ale României, domeniu care la preluarea mandatului era într-o stare de disfuncţionalitate gravă şi afectat de corupţie".

"Deşi timpul avut la dispoziţie a fost foarte scurt iar aşteptările publicului foarte mari pe domeniul păduri, echipa tehnocrată a avut o abordare ambiţioasă, şi pragmatică, reuşind în cea mai mare parte să implementeze toate măsurile pe care şi le-a propus. În acest fel, a răspuns şi cerinţelor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a decis ca protejarea pădurilor României să fie un obiectiv de securitate naţională. Contrar obiceiului pe care îl observăm acum la alianţa PSD-ALDE de a anula sau distruge iniţiativele bune luate de alte guvernări (inclusiv cea tehnocrată), membrii echipei tehnocrate au încercat să construiască sau să continue iniţiative luate de guvernele politice din trecut în măsura în care ele serveau scopului de a asigura în mod real un management profesionist şi transparent al unui capital natural atât de valoros, precum pădurile României", se arată în comunicatul citat.

Urmând acest principiu, Guvernul Cioloş a continuat iniţiative începute sub guvernările politice anterioare, ca de exemplu:

- a actualizat sistemul SUMAL – (Sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase);

- a dezvoltat şi îmbunătăţit sistemul "Radarul Pădurilor" prin aplicaţia "Inspectorul Pădurii", prin care s-a dat posibilitatea oricărui cetăţean să poată monitoriza în timp real legalitatea unui transport de lemn cu ajutorul telefonului mobil. Pe lângă aplicaţia pentru telefon, guvernul tehnocrat a creat şi platforma web "Inspectorul Pădurii" – care dă acces cetăţenilor la mult mai multe informaţii despre exploatarea lemnului din pădurile României.

"Toate aceste actualizări au avut ca scop realizarea primilor paşi reali de transparentizare către publicul larg a felului în care se gestionează resursele forestiere ale României şi să contribuie în mod semnificativ la reducerea tăierilor ilegale", a punctat Platforma România 100.

Pentru a citi răspunsurile tehnice şi precizările extinse ale platformei lui Cioloş la acuzaţiile formulate de Doina Pană intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne