Tudose: Cred că se impune vaccinarea obligatorie. Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii sunt iresponsabili
alte articole
În timp ce în lumea civilizată peste 95% dintre copii sunt vaccinaţi, la noi procentul este undeva în jur de 50%, a atras atenţia, într-un interviu acordat la Radio România Actualităţi, premierul Mihai Tudose.
"Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile, deci acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană, nord-atlantică, procentul trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50% suntem departe de lumea civilizată. Fac o medie pe ţară", a declarat Mihai Tudose.
Legea vaccinării a fost citită "în primă lectură" joi, în şedinţa de Guvern, însă aceasta nu este capabilă să "rezolve toate problemele".
"Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi am constatat că şi atunci când sunt n-au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi, în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care invocând diverse pretexte sau diverse convingeri au considerat - copiii lor nu trebuie vaccinaţi", a subliniat Mihai Tudose.
Şeful Executivului a explicat că o lege a vaccinării "poate începe cu a asigura stocurile necesare".
"Mi-am asumat şi ca proiect al Guvernului, dar şi ca proiect personal revigorarea şi reinventarea Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre, apoi ele să fie distribuite, iar medicii să-şi facă efectiv treaba. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% dintre copii vaccinaţi. Este absolut incredibil", a precizat Mihai Tudose.
Întrebat când va fi implementată legea vaccinării, premierul a replicat: "Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine".
"Am aşteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut. Vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva", a adăugat Mihai Tudose.