Planetă apropiată de Terra lovită de o explozie a Soarelui

Cele mai multe exoplanete descoperite momentan sunt pe o rază de 300 ani lumină în jurul Soarelui
Cele mai multe exoplanete descoperite momentan sunt pe o rază de 300 ani lumină în jurul Soarelui (NASA)

Viaţa extraterestră existentă pe cea mai apropiată exoplanetă (o planetă care ori îşi are orbita în jurul unei alte stele decât Soarele, ori se mişcă liber prin galaxie - n.r.) a pământului, Proxima b, ar fi putut fi eradicată de un imens incendiu solar care ar fi distrus viaţa pe planeta noastră, dacă Soarele ar fi dezlănţuit aceeaşi furie asupra Terrei.

De la descoperirea planetei în 2013, oamenii de ştiinţă au sperat că Proxima b va fi capabilă să susţină viaţa datorita condiţiilor sale favorabile.

Planeta - care se află la aproximativ la 4,2 ani-lumină (40 de trilioane de km) de Terra, în constelaţia Centaurus şi orbitează steaua pitică roşie Proxima Centauri (care este cea mai apropiată stea de Soare) - este situată în "zona de aur" a sistemului solar, ceea ce înseamnă că nu este prea departe sau prea aproape de steaua ei gazdă - asigurând condiţii bune de viaţă.

Dar, o imensă explozie solară ar fi putut să distrugă orice viaţă existentă pe planeta pe care oamenii de ştiinţă au numit-o un al doilea Pământ datorită similarităţii cu planeta noastră.

În timpul exploziilor solare masive, timp de 10 secunde, Proxima Centauri a fost de 1.000 de ori mai strălucitoare ca de obicei.

Meredith MacGregor de la Institutul de Ştiinţă Carnegie, autorul principal al noului studiu publicat în Astrophysical Journal Letters, a declarat: "24 martie 2017 nu a fost o zi obişnuită pentru Proxima Centauri".

"Este probabil ca Proxima b să fi fost lovită de radiaţii puternice în timpul acestei erupţii (...) De-a lungul miliardelor de ani de la formarea Proxima b, lucruri ca aceasta ar fi putut să evaporeze orice atmosferă sau ocean şi să sterilizeze suprafaţa, sugerând că habitatul poate implica mai mult decât să se afle la distanţa corectă de steaua-gazdă pentru a avea apă lichidă".

De asemenea, studiul a infirmat sugestiile anterioare ale oamenilor de ştiinţă potrivit carora ar exista un strat imens de praf ce orbitează steaua.