Plahotniuc nu se lasă. Preşedintele Timofti, ameninţat cu suspendarea

Partidul Democrat i-a obligat pe moldovenii din toată ţara să vină la mitingul de susţinere a premierului propus de PDM. Un jurnalist moldovean explică pentru Epoch Times cum sunt şantajaţi aceştia.
Nicolae Timofti şi Vlad Plahotniuc (stiri24.md)
Matei Dobrovie
14.01.2016

UPDATE. Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, la funcţia de premier. Anunţul a fost făcut cu puţin timp în urmă de către jurnalistul Vasile Botnaru, în cadrul unei emisiuni televizate, informează UNIMEDIA.

UPDATE. Zeci de protestatari se află şi la această oră la Condriţa. Manifestanţii sunt în aşteptarea deciziei preşedintelui Nicolae Timofti. Între timp s-a confirmat că 6 deputaţi PLDM şi-au retras semnăturile de pe declaraţia de formare a majorităţii parlamentare. Informaţia a fost confirmată pentru UNIMEDIA de liberal-democratul Ion Bălan. Bălan spune că el, precum şi Vladimir Hotineanu, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goţa l-au informat pe şeful statului că-şi retrag semnăturile de pe declaraţia majorităţii.

UPDATE. Reprezentanţii Partidului Democrat refuză solicitarea preşedintelui Republicii Molodova, Nicolae Timofti, de a reconfirma semnăturile majorităţii parlamentare. „La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorităţii luate, o decizie semnată şi reconfirmată prin documente care au fost înaintate şefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situaţie absurdă similară cu o eventuală solicitare a Preşedintelui ţării de a reconfirma şi voturile deputaţilor, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012”, se arată într-un comunicat remis presei.

UPDATE. În urma şedinţei fracţiunii PLDM, liberal-democraţii au decis să le propună democraţilor să vină cu un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. „Le-am lansat o invitaţie la discuţii să vină cu un alt candidat. Să vedem dacă acceptă să discutăm”, a subliniat deputatul Valeriu Ghileţchi.

***

UPDATE. Preşedintele Timofti solicită majorităţii parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susţinerea unui candidat la funcţia de prim-ministru. ”Luând în considerare declaraţiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spaţiul public de către unii deputaţi, semnatari ai Declaraţiei de susţinere a domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru, prin care respectivii deputaţi au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe Declaraţia menţionată, preşedinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorităţii parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputaţi reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susţinerea unui candidat la funcţia de prim-ministru, în vederea întrunirii condiţiilor de formalizare a majorităţii parlamentare, potrivit Hotărârii Curţii Constituţionale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorităţii parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o candidatură pentru funcţia de prim-ministru şi cu notificarea oficială în adresa preşedintelui Republicii Moldova”, se arată în comunicatul preşedinţiei remis Epoch Times.

* * *

UPDATE. După ce mai mulţi deputaţi PLDM şi-au retras declaraţiile potrivit cărora ar renunţa la participarea formării majorităţii parlamentare, aflăm că, în prezent, au mai rămas 51 de deputaţi dispuşi să voteze un candidat pentru funcţia de premier de la PD, inslusiv pe Plahotniuc, exact numărul de voturi necesar.

* * *

UPDATE. Încă doi deputaţi PLDM, care şi-au pus semnătura pe declaraţia de formare a majorităţii parlamentare, declară că nu-l susţin pe Vladimir Plahotniuc. Într-un comunicat emis presei, liberal-democraţii Mihaela Spătaru şi Gheorghe Mocanu spun că nu vor vota actualul candidat la funcţia de prim-ministru.

„Politicienii nu pot acţiona împotriva voinţei oamenilor. În acest context, declarăm că NU vom vota actualul candidat la funcţia de Prim-ministru. Ţinând cont de ultimele speculaţii şi uneori acuzaţii total mincinoase declarăm că NU suntem şantajabili şi NU avem alte angajamente care ne-ar influenţa deciziile. Suntem liberi să acţionăm după propria conştiinţă”, au declarat cei doi deputaţi, potrivit Unimedia.

* * *

UPDATE. Termenul dat de şeful statului Nicolae Timofti majorităţii parlamentare pentru a desemna un alt candidat decât Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru a expirat, informează UNIMEDIA.

* * *

UPDATE. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că fracţiunea sa nu va vota pentru demiterea preşedintelui Nicolae Timofti, dacă procedura va fi iniţiată. „În ianuarie PSRM nu va vota demisia Preşedintelui. Demisia lui Timofti va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate. Nicolae Timofti nu merită să fie preşedinte, dar demisia lui acum va fi jocul unioniştilor şi oligarhilor”, a declarat Dodon.

* * *

UPDATE. Majoritatea lui Plahotniuc începe să se destrame. După Aliona Goţa, încă un deputat liberal-democrat anunţă că îşi retrage semnătura de pe declaraţia de susţinere a candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Vladimir Hotineanu susţine că se va retrage din majoritatea parlamentară pentru care a semnat zilele trecute dacă până la ora 14 nu va fi înaintat un alt candidat la funcţia de prim-ministru.

* * *

UPDATE. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, ar fi declarat că deşi situaţia în ţară ar putea să degradeze, el nu va permite „hoţilor să captureze ţara”. Cel puţin asta afirmă fostul prim-ministru, Ion Sturza, într-un mesaj pe contul său de Facebook.

Chiar dacă deputaţii sunt în vacanţă, iar până acum nu a fost semnată vreo dispoziţie de convocare a unei şedinţe speciale, se pare că astăzi ar putea avea loc o întrunire a parlamentarilor. Atât Renato Usatîi, cât şi Ion Sturza au menţionat ieri în cadrul unei emisiuni de la TV7 că astăzi ar putea fi iniţiată procedura de impeachment a preşedintelui Nicolae Timofti, potrivit Unimedia

* * *

UDPATE. Cei 56 de deputaţi înaintează din nou candidatura lui Vlad Plahotniuc, susţinând că motivele invocate de preşedintele Timofti sunt nefondate. Ei susţin că hotărârea Curţii Constituţionale în materie de integritate nu are nicio relevanţă în cazul candidatului lor.

„Cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituţia prezidenţială, menţionăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcţie, în anul 2013, şi ca rezultat al votului politic din Parlament”, se arată în comunicatul PDM, citat de Unimedia.

* * *

PDM-ul a adunat oamenii din diferite colţuri ale R. Moldova. Le-a organizat transport gratuit şi i-a instruit să nu facă declaraţii de presă ce ar scoate la iveală aceste scheme.

UPDATE. Presedintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de premier al Republicii Moldova. Motivul?

Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei R. Moldova şi pe Hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că ”orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi ”este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Timofti consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte aceste criterii de integritate necesare numirii sale în funcţia de premier, având în vedere şi faptul că, în 2013, lui Plahotniuc i s-a dat un vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a ţării.

În consecinţă, preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru şi informarea sa cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie, ora 12:00.

* * *

UPDATE: ”Vlad Plahotniuc este candidatul înaintat de PD şi noua majoritate parlamentară. Această decizie a fost prezentată preşedintelui ţării, care urmează să semneze decretul privind desemnarea candidatului Plahotniuc”, a declarat Marian Lupu, care a ieşit cu puţin timp în urmă de la reşedinţa preşedintelui Nicolae Timofti, citat de Ziarul Naţional.

„Preşedintele mi-a spus că are timp până mâine să analizeze setul de documente şi candidatura noastră pentru funcţia de premier. Ulterior va decide” , a mai spus Lupu. Întrebat de jurnalişti, liderul PDM a răspuns iritat că asupra lui Plahotniuc nu planează niciun fel de suspiciuni de corupţie.

* * *

Partidul Democrat din Moldova a decis să-l propună pe Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Astfel, reprezentanţii PD urmează să meargă la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru a înainta candidatura acestuia, informează UNIMEDIA.

Oamenii sunt aduşi cu autocare şi microbuze care parchează în diferite sectoare ale capitalei, apoi aceştia ajung în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Mass-media a relatat în ultimele zile cum primarii şi consilierii democraţi s-au ocupat de organizare, dar şi despre faptul că angajaţii din instituţiile de stat controlate de PD au fost obligaţi să iasă astăzi la miting, a scris Ziarul Naţional.

Potrivit Unimedia, oamenii spun că sunt obligaţi de democraţi să vină la manifestaţii să susţină „cursul european” al Republicii Moldova.

Anterior, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, declara că acest miting va fi organizat pentru a pune presiune pe şeful statului ca acesta să-l desemneze pe controversatul om de afaceri, prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, la funcţia de prim-ministru. ”Aşa-numita majoritate formată de Plahotniuc îl va înainta la funcţia de premier. Timofti îşi va prezenta demisia. S-a întâmplat cel mai rău ce se putea întâmpla. Acuş vom fi martorii filmului cum zeci de oameni susţin şi aplaudă decizia PD”, a menţionat acesta pe o reţea de socializare.

La rândul său, preşedintele democraţilor Marian Lupu a declarat astăzi că ”în orice societate democratică există şi trebuie să existe o multitudine de opinii, şi ele se pot desfăşura atât timp cât nu este încălcată legea”.

”Pe mai multe reţele de socializare, dar şi în mass-media, apar ştiri că Partidul Democrat din Moldova (PDM) impune oamenilor să iasă în piaţă la proteste în susţinerea candidaturii care urmează să fie propusă. De obicei, aceştia sunt de la organizaţiile de stat controlate de PDM sau companii private fidele partidului. Totuşi, oamenii se tem să declare deschis despre aceasta pentru că sunt şantajaţi de reprezentanţii PDM că îşi vor pierde job-ul. De exemplu, în această dimineaţă, un prieten de la o întreprindere de stat mi-a spus că şeful lor le-a impus să iasă din birouri şi să meargă în piaţă. El a refuzat şi îşi aşteaptă acum pedeapsa. PDM-ul a adunat oamenii din diferite colţuri ale R. Moldova. Le-a organizat transport gratuit şi i-a instruit să nu facă declaraţii de presă ce ar scoate la iveală aceste scheme. De asemenea, mass-media nu a dat cifre privind câţi bani li se oferă oamenilor ca să vină la Chişinău. La ora actuală, manifestanţii pro-PDM se află în faţa Teatrului de Operă şi Balet şi scandează numele lui Vlad Plahotniuc”, a declarat Simion Ciochină, jurnalist Deutsche Welle Chişinău, pentru Epoch Times.

La rândul său, jurnalistul independent Vlad Bercu, a descris situaţia din Chişinău într-o postare pe Facebook:

”Am aşteptat 30 de minute la gara auto centrală microbusul 35, deşi trebuiau să plece două în acest interval de timp. Mă grăbeam, lucrez. Am luat Mileştii Mici. Am ascultat ce spun oamenii.
- Au luat transportul pentru a aduce oamenii la mitingul PD.
- Le-au dat câte 200 de lei să participe la miting.
- I-au avertizat că în cazul în care nu vin la miting vor fi sancţionaţi.
Şi nici o o replică la aceste afirmaţii.

După cinematograful Gaudeamus până la strada Docuceav, ceea ce ar însemna mai mult de 500 metri, numai autobuse şi microbuse, unul chiar purtând sigla Partidului Democrat. Altă coloană lângă căminele studenţeşti.

Intru peste 20 de minute în magazinul de legume. Lumea priveşte Jurnal TV şi numai cuvinte de ocară la adresa PD şi liderul din umbră al acestuia. Îmi explică că microbuzele au fost mobilizate pentru a duce lumea la mitingul PD.

Doamne, cât de mult au degradat lucrurile în ţara asta. În 1989, când se vota limba şi alfabetul în Parlament, am venit pe jos la Chişinău, la fel ca şi zeci de oameni. Oficial nu ne-a chemat nimeni. Inima ne spunea că trebuie să fim acolo. Acum îi cară cu transportul şi chiar îi plătesc pe unii să vină să suţină pe cineva. Aşa a fost la comunişi, AIE1 şi AIE2, aşa procedează acum şi PDM. Ce mizerie, Ce degradare. Câtă greaţă în această politică de manipulare”.

Reamintim că mitingurile pro-Plahotniuc încearcă să contracareze mitingul de protest organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr în Piaţa Marii Adunări Naţionale, menit să împiedice Partidul Democrat să-l nominalizeze pe controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor