Plagiatul lui Oprea. Generalul se declară victima unui joc menit să îi taie avântul politic

Acuzat că şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, generalul Gabriel Oprea se declară victima unui joc menit "să îi pună piedică" atât lui, cât şi partidului pe care îl reprezintă - UNPR, ajuns acum pe locul 3 în topul încrederii românilor.
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.09.2015

Acuzat că şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, generalul Gabriel Oprea se declară victima unui joc menit "să îi pună piedică" atât lui, cât şi partidului pe care îl reprezintă - UNPR, ajuns acum pe locul 3 în topul încrederii românilor.

Potrivit hotnews.ro, Oprea a decis, din proprie iniţiativă, să vorbească cu jurnaliştii pe holurile Palatului Parlamentului despre acuzaţiile de plagiat care îl vizează.

Şeful UNPR le-a spus acestora că şi-a dat doctoratul într-o perioadă în care nu era "nici om politic, nici demnitar" şi a subliniat că susţine ideea verificării tezelor de doctorat ale tuturor oamenilor politici, adăugând că lucrarea sa tocmai a fost verificată.

Generalul face referire la verdictul dat, în timp record, de Consiliul Naţional de Etică, ce a decis unanim că "suspiciunea de plagiat nu se verifică", for care l-a "albit" anterior şi pe premierul Victor Ponta.

"Unde-i lege nu-i tocmeală. În Consiliu au fost chemaţi şi experţi în drept penal. Singura concluzie, în unanimitate, a fost că nu am plagiat", a continuat şeful UNPR.

Oprea este de părere că cineva încearcă să îi pună "piedică": "Sunt un om serios, UNPR e un partid serios (...) Cred că de aceea toţi vor să discute cu UNPR, suntem oameni serioşi. Şi Gabriel Oprea şi UNPR mai trebuie să li se pună şi puţină piedică, că prea au luat-o razna", în condiţiile în care se află pe "locul trei la încredere".

Întrebat de jurnalişti cum comentează acuzaţiile mediului academic legate de componenţa Consiliului Naţional de Etică, Oprea a replicat: "Este o comisie pe care o prevede legea, vorbesc pe lege, nu-mi dau cu părerea".

Consiliul Naţional de Etică, singurul for abilitat să analizeze sesizările de plagiat în cazul demnitarilor, se află în subordinea Ministerului Educaţiei care îi stabileşte componenţa.

Potrivit publicaţiei citate, componenţa acestui Consiliu a fost schimbată din temelii în 2012 de ministrul Educaţiei de la acel moment, Liviu Pop, în momentul în care Consiliul trebuia să decidă dacă lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta a fost plagiată. Ulterior, instituţia i-a albit atât pe Ponta, cât şi pe Oprea, decizii care au revoltat lumea academică.

În cazul generalului Oprea, o poziţie extrem de tranşantă a avut-o şeful Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu, care s-a declarat nemulţumit de verdictul dat de Consiliului Naţional de Etică şi a decis să analizeze personal conţinutul lucrării sale de doctorat. Concluzia la care a ajuns acesta este cât se poate de clară - "este vorba, în mod sigur, despre un plagiat", cu "zeci de pagini copiate integral".

Marian Popescu a transmis o scrisoare Consiliului Naţional de Etică în care a prezentat, negru pe alb, dovezi pe care îşi bazează afirmaţia şi a criticat dur instituţia pentru modul în care a tratat chestiunea.

"Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar şi de alte forme de malpraxis academic privind acurateţea, veridicitatea, corectitudinea citării şi atribuirii surselor. Dar dumneavoastră nu le-aţi văzut toate acestea, nu le-aţi putut "confirma". Dar nici infirma, ca să zic aşa", le-a transmis Şeful Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti celor din Consiliul care s-au ocupat de verificarea tezei lui Oprea.

Recomandăm şi Plagiatul lui Oprea, un nou episod. Şeful Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti pune dovezile pe masă [video]

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor