Iohannis se extrage din povestea "doctoratului" lui Oprea: "Nu e treaba preşedintelui"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Întrebat, luni, dacă i se pare corect ca Gabriel Oprea să continue să ocupe poziţia de ministru şi membru în CSAT în condiţiile în care mediul academic a protestat faţă de plagiatul din lucrările de doctorat coordonate de acesta, preşedintele Iohannis a evitat un răspuns direct:

"Dacă doriţi, pot să vă răspund la modul general. La modul particular nu am aceste date şi nu e treaba preşedintelui, dar dacă veni vorba de plagiat. Da, dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi la meritocraţie, atunci e clar că trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie sancţionată, evident, de comunitatea academică, dar trebuie sancţionată şi de societate. Asta la modul general. La modul concret există comisii care cu siguranţă au şi oamenii pregătiţi pentru a verifica aceste chestiuni", a declarat Iohannis, citat de Realitatea.net, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Cotroceni.

De asemenea, întrebat dacă i se pare credibil verdictul dat foarte rapid de comisia de etică, verdict prin care Oprea a fost exonerat de acuzaţii şi dacă, având în vedere şi că guvernul Ponta a schimbat componenţa comisiei, i se pare oportun să deschidă o dezbatere pe acest subiect, Iohannis a răspuns:

"Mi se pare că doar comunitatea academică are căderea să verifice astfel de chestiuni, în măsura în care acuzaţiile se verifică, puteţi fi sigur că voi avea o părere publică. Până atunci, nu cred că e bine", a declarat preşedintele.

Reamintim că vicepremierul Gabriel Oprea a fost acuzat recent ca şi-a plagiat doctoratul şi, mai mult, că, ulterior, a coordonat doctorate ale apropiaţilor săi, şi acelea suspecte de plagiat.

Potrivit Emiliei Şercan, jurnalista care a realizat investigaţiile pe această temă, Oprea este un caz unic în istoria universităţilor româneşti.

"Şi-a obţinut titlul de profesor universitar în baza acestui doctorat plagiat. A devenit profesor universitar la doar 6 luni după ce şi-a luat doctoratul. Este un caz unic în istoria universităţilor româneşti ca cineva care obţine un doctorat, în doar 6 luni, să devină şi profesor iar după alt an de zile să ajungă şi coordonator de doctorate", declara recent Emilia Şercan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne