Lazăr se ţine tare: "Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea dosarelor penale către o comisie parlamentară"

Cererea comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 de a primi copia unui dosar penal poate avea impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar, atrage atenţia procurorul general Augustin Lazăr.
Loredana Diacu
16.08.2017

alte articole

Augustin Lazăr (wall-street.ro)
Loredana Diacu
16.08.2017

Procurorul General Augustin Lazăr a avut, miercuri, o discuţie telefonică cu ministrul Justiţiei, căruia i-a comunicat că "nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară". Discuţia telefonică a avut loc cu puţin timp înainte ca ministrul Justiţiei să ceară Inspecţiei Judiciare să verifice "conduita profesională" a lui Lazăr în legătură cu refuzul acestuia de a transmite comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 o copie a dosarului.

Lazăr mai informează într-un comunicat remis de Ministerul Public că decizia de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ şi nicidecum o decizie arbitrară.

"Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a avut în cursul zilei de astăzi, 16 august 2017, o discuţie telefonică cu domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. În cadrul discuţiei, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiţiei punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluţionat de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În acest sens, domnul Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ şi transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară.

Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar.

Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condiţiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziţia altor autorităţi sau instituţii, în afara celor cu atribuţii privind soluţionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, şi alte parchete, dar, în egală măsură, şi instanţele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la parchete, cât şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atât în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cât şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate.

Ori, având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, necesitatea pronunţării acestei instituţii într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, aşa cum a declarat public preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PÎCCJ a fost unul administrativ, fiind de aşteptat ca Plenul Consiliului să se pronunţe într-o proximă şedinţă", transmite MP.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut miercuri Inspecţiei Judiciare să cerceteze "conduita" procurorului general, Augustin Lazăr, după repetatele refuzuri ale acestuia de a transmite comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009, dosarul deschis de Ministerul Public.

"Personal am convingerea că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiunile de serviciu", a precizat ministrul, adăugând că nu crede că este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă să furnizeze dosarul.

Augustin Lazăr a refuzat în repetate rânduri să transmită Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 dosarul deschis de instituţia sa, arătând că cererea parlamentarilor "ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare." Totodată, Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere legat de transmiterea dosarului către comisia condusă de PSD, care l-a solicitat atât de insistent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor