Phenianul promite că va răspunde agresiunii americane cu un atac nuclear

Coreea de Nord şi-a expus rachetele balistice intercontinentale în cadrul unei parade militare organizată cu ocazia aniversării înfiinţării regimului comunist. Naţiunea izolată a anunţat că va răspunde la orice agresiune americană cu un „război total”.
Paradă militară în capitala nord-coreeană Phenian, 15 aprilie 2017.
Paradă militară în capitala nord-coreeană Phenian, 15 aprilie 2017. (Captură Foto)

Regimul comunist nord-coreean a folosit cea de-a 105-a aniversare a „preşedintelui etern” al ţării, Kim Il-Sung, pentru a-şi manifesta puterea militară şi pentru a semnala Statelor Unite că este pregătit pentru război.

În condiţiile în care Marina SUA a fost desfăşurată în apropiere de Peninsula Coreeană şi în condiţiile în care experţii au speculat că Phenianul se pregăteşte pentru un nou test nuclear, tensiunile s-au amplificat în regiune în ultimele zile.

Parada militară de sâmbătă a prezentat, aparent, echipamentele militare tot mai sofisticate ale ţării, inclusiv rachete balistice, pe fundalul muzicii de fanfară şi al publicului numeros prezent.

„Vom răspunde unui război total cu un război total şi unui război nuclear cu genul nostru de atac nuclear”, a declarat Choe Ryong-hae, ofiţer militar nord-coreean de rang înalt. Choe este considerat de analiştii străini ca fiind cel mai important oficial al ţării după liderul Kim Jong-un.

Recentele bombardamente ordonate de preşedintele american Donald Trump în Siria şi Afganistan au alimentat temerile în privinţa unui atac al SUA asupra Coreei de Nord. Statul comunist a desfăşurat în mod regulat teste nucleare şi rachete, sfidând rezoluţii şi sancţiuni impuse de ONU.

Anterior, armata nord-coreeană a ameninţat că va da un răspuns “nemilos” împotriva ţintelor americane, inclusiv asupra forţei maritime desfăşurată recent de SUA în zonă.

China avertizează împotriva războiului cu Phenianul

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat vineri că „toată lumea va avea de pierdut” dacă izbucneşte un război în Peninsula Coreeană. Toate taberele trebuie să manifeste cumpătare, a adăugat el, sau este posibil ca situaţia să scape de sub control.

„Există senzaţia că un conflict poate izbucni în orice clipă”, a declarat Wang Yi, după o întâlnire cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault.

„Cerem tuturor părţilor să se abţină de la provocări şi ameninţări ... pentru a se evita scăparea de sub control a situaţiei de acolo şi aducerea ei într-o fundătură fără cale de întoarcere”, a mai declarat el reporterilor în Beijing.

„Cât timp are loc un dialog, oficial sau neoficial, printr-un canal sau două canale, un dialog bilateral sau multilateral, China doreşte să îşi ofere suportul”, a precizat el.

„Coreea de Nord este o problemă”

Preşedintele Trump a promis că Phenianului nu i se va permite să creeze o rachetă capabilă să trimită un focos nuclear spre teritoriul american. Potrivit unui consilier pentru politică externă de la Casa Albă, SUA evaluează opţiunile militare în acest sens.

„Coreea de Nord este o problemă”, a declarat Trump, joi, adăugând că „problema va fi rezolvată”.

Într-o apariţie separată la Fox Business Network, Trump a declarat că liderul nord-coreean face „un lucru greşit”.

„[Kim Jong-un] face o mare greşeală”, a susţinut preşedintele american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe